Achterban president Georgië krijgt barsten

MOSKOU, 13 SEPT. Zondag komt het Georgische parlement eindelijk bijeen om zich te buigen over de positie van president Zviad Gamsachoerdia. In de Opperste Sovjet van de Kaukasische republiek, die zich "onafhankelijk' heeft verklaard van de Sovjet-Unie, heeft de Ronde Tafel-coalitie van Gamsachoerdia bijna een tweederde meerderheid. Maar de achterban van de president begint niettemin enige scheurtjes te vertonen nu zijn voormalige premier en zijn minister van buitenlandse zaken het kamp van de oppositie hebben gekozen.

Op de agenda van de parlementszitting staat formeel alleen een nabeschouwing van de gewelddadig verlopen demonstratie van 2 september. Oppositionele betogers, die het aftreden van Gamsachoerdia eisten, werden toen door de aan de president loyale politie met scherp beschoten. Maar in feite gaat het hierbij ook om een vertrouwensvotum. Gamsachoerdia heeft het optreden van de politie gisteren wederom verdedigd. In een vraaggesprek met de Georgische Spectator ontkende hij gisteren dat de politie op de menigte had geschoten.

Intussen is Gamsachoerdia - die door de oppositie "Ceausescu' wordt genoemd - er in geslaagd de rebellerende eenheden van de Nationale Garde weer enigszins te disciplineren. Vlak na de staatsgreep op 19 augustus keerde de Nationale Garde onder leiding van haar commandant Tengiz Kitovani zich tegen de president. Kitovani weigerde in die week van de coup zich neer te leggen bij het besluit van Gamsachoerdia om de Nationale Garde te ontbinden. De Georgische president was daartoe, in navolging van de eerste decreten van de putschisten in Moskou, overgegaan in de hoop zo het Sovjet-leger in de Kaukasus mild te kunnen stemmen. Gisteren stemde Kitovani in met een gesprek met Gamsachoerdia.

Ook op de media heeft Gamsachoerdia zijn greep nu verstevigd. De republikeinse televisie is gelijkgeschakeld, hetgeen gisteren heeft geleid tot een “scheuring” binnen de redactie van de Georgische omroep. Centrale kranten verschijnen niet of mondjesmaat. Het "onafhankelijke" dagblad Nezavisimaja Gazeta bijvoorbeeld is in Tbilisi niet meer te koop. Als formeel argument heeft de regering van Gamsachoerdia papiergebrek aangevoerd. De economie van Georgië verkeert sinds de onafhankelijkheidsverklaring van dit voorjaar in een diepe crisis. De productie is met 25 procent gekelderd. In geen enkele andere Sovjet-republiek is de economie in die mate ingestort.

In het naburige Azerbajdzjan is parlementsvoorzitter Ajaz Moetalibov gisteren officieel tot president gekozen. Hij was bij de verkiezingen van afgelopen zondag de enige kandidaat voor deze post en verwierf volgens het centrale stembureau in Bakoe maar liefst 98,5 procent van de stemmen.

    • Hubert Smeets