Wijnaendts ontsnapt op nippertje aan de dood

BELGRADO, 12 SEPT. Henri Wijnaendts, de speciale afgezant van minister Van den Broek die in Joegoslavië namens de EG van het ene front naar het andere trekt om lokale staakt-het-vurens af te sluiten, is gisteren op het nippertje aan de dood ontsnapt toen zijn helikopter onder vuur werd genomen.

Wijnaendts was onderweg naar Okucani in het oosten van Kroatië toen zijn helikopter - een toestel van het federale leger - werd beschoten. De helikopter werd geraakt in de benzinetank, in de rotor en in de cockpit. Een van de kogels miste Wijnaendts hoofd op enkele centimeters en sloeg in het plafond. De benzinetank sloeg lek, maar ontplofte niet; als dat wel was gebeurd was de helikopter neergestort. De piloot slaagde er door een reeks manoeuvres in erger te voorkomen en een noodlanding te maken vlak naast een tankkolonne van het federale leger.

Bij het incident raakte niemand gewond. In het toestel zaten naast Wijnaendts een Britse televisieploeg, generaal Andrija Raseta, de plaatsvervangende commandant van het "vijfde militaire district', dat Kroatië en Slovenië omvat, en de Kroatische onderminister van binnenlandse zaken, Milan Brezak. Wie de helikopter heeft beschoten - federale militairen, de Kroatische Nationale Garde of Servische cetniks - was gisteren niet duidelijk. Vandaag meldde een Nederlandse generaal echter dat het om Kroatische schutters ging. Volgens een EG-woordvoerder is het ook onwaarschijnlijk dat federale militairen en de Serviërs op de legerhelikopter hebben geschoten.

Vorige week werd Wijnaendts helikopter al eens onder vuur genomen; toen werd het toestel evenwel niet geraakt. (Reuter)