Wereldbank wipt Nomura als cliënt

TOKIO- WASHINGTON, 12 SEPT. De Wereldbank heeft de in opspraak geraakte Japanse effectenhuizen Nomura en Nikko uitgesloten bij de uitgifte deze maand van obligaties ter waarde van een miljard dollar. Eerder trof het eveneens in opspraak geraakte Newyorkse effectenhuis Salomon Brothers het zelfde lot.

Een woordvoerder van de Wereldbank weigert commentaar. Maar in Tokio bevestigde een woordvoerder van Nomura, 's werelds grootste effectenhuis, de beslissing van de Wereldbank die zij een klap in het gezicht noemde voor het prestige van Nomura. Nikko, Japans derde effectenhuis, zei niet van de beslissing op de hoogte gesteld te zijn.

Nikko en Nomura zijn twee van de in totaal 21 Japanse effectenhuizen die hun grootste klanten bij elkaar 1,3 miljard dollar verstrekten ter compensatie van geleden koersverliezen. Volgens het ministerie is in sommige gevallen bij de verliescompensatie helemaal geen sprake geweest van verliezen. Tot de klanten die vergoedingen kregen behoren Japans meest vooraanstaande concerns. Nomura is door het Japanse ministerie van financiën tevens beschuldigd van koersopdrijving ten gunste van Japans op een na grootste misdaadsyndicaat, wat Nomura op zijn beurt weerspreekt.

De Wereldbank geeft sinds 1989 elke februari en september obligaties uit. Nomura was daarbij steeds de "lead-manager'. Analisten verwachten dat andere financiële instellingen de beslissing van de Wereldbank nu zullen volgen. (Reuter, UPI)