Waakhond Wall Street: meer effectenfirma's fraudeerden

WASHINGTON, 12 SEPT. Behalve het Newyorkse Salomon Brothers hebben ook andere effectenhuizen in Wall Street zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte bij de uitgifte van Amerikaanse staatsobligaties.

Dat zei Richard Breeden, voorzitter van de SEC (Securities and Exchange Commission), de waakhond van de Amerikaanse beurzen, gisteren tegen een subcommmisie van de "Banking Committee' van de Amerikaanse Senaat, tijdens de eerste hoorzitting over het schandaal rondom Salomon Brothers.

Breeden noemde geen namen van de betrokken firma's. De SEC is nog volop bezig de zaak de onderzoeken, zei hij in een volgepakte zaal.

Salomon, waarvan leidinggevende functionarissen inmiddels zijn ontslagen, heeft vorige maand zelf onthuld dat het op naam van klanten die er niets van wisten staatsobligaties kocht ver boven de maximaal toegestane grens van 35 procent, met als doel de markt naar zijn hand te zetten.Het Amerikaanse ministerie van financiën in Washington heeft maatregelen afgekondigd om dit soort praktijken te voorkomen. Zo moeten kopers van staatsobligaties voortaan schriftelijke verificaties overleggen. De federale toezichthouders kwamen gisteren echter opnieuw onder vuur te liggen van Congresleden die hen beschuldigden van “nauwe relaties” met de 39 effectenhuizen en banken die de uitgifte van Amerikaanse staatsobligaties verzorgen. (AP)