Vlaardingen in beroep tegen OMA-kunstwerk

ROTTERDAM, 12 SEPT. Vlaardingen gaat in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag. Vorige maand verloor de gemeente het proces tegen de Eindhovense kunstenaar John Körmeling. Körmeling ontwierp de "De Negende van OMA', een verwijzing aan het Office for Metropolitan Architecture (OMA), het bureau van de architect Rem Koolhaas.

Het in neon-letters uit te voeren kunstwerk dat de seniorenflat (55 jaar en ouder) in het centrum van Vlaardingen moet opsieren, stuitte op grote bezwaren van de bewoners van het gebouw, een ontwerp van Koolhaas, en later ook van de gemeente zelf. Deze vond de tekst denigrerend voor de bewoners.

“Wij doen een beroep op de emotie van de mensen en we kunnen alleen maar hopen dat de rechter daar naar luistert. Zo niet, dan moeten de letters op de flat, daar is niets aan te doen. Misschien dat de bewoners voor het gebouw gaan liggen uit protest”, zegt een voorlichter van de gemeente Vlaardingen.

Behalve deze tekst, maakte Körmeling ook twee letterkunstwerken voor het PTT-gebouw onder de seniorenflat, en een nabijgelegen bibliotheek. De teksten, respectievelijk PTT en de eerste 23 letters van het alfabet, staan met elkaar in verband.