Uitgever Bonaventura staakt verliesgevend blad Carrière

ROTTERDAM, 12 SEPT. Tijdschriftenuitgeverij Bonaventura in Amsterdam, een volle dochter van het uitgeversconcern Elsevier, stopt per 5 oktober de publikatie van het blad Carrière.

Dat heeft Bonaventura-directeur en Elsevier-bestuurder P.C.F.M. Vlek vanmorgen bevestigd. Carrière, dat eens per twee weken verschijnt, lijdt verlies.

Tegelijkertijd is Bonaventura op zoek naar partners voor haar uitgave European Affairs, die “ongeveer quitte” speelt. Vlek ontkent dat Bonaventura, uitgever van onder meer Elsevier, FEM en Beleggers Belangen, nog andere reorganisaties in gedachten heeft.

De opheffing van Carrière kost negen redacteuren hun baan. Ze zullen volgens Vlek binnen het Elsevier-concern concern herplaatst kunnen worden. Met het blad, gericht op jonge hoger opgeleiden, trachtte Bonaventua vijf jaar lang een positie te verwerven op de advertentiemarkt voor hoger financieel en commercieel personeel. Die markt staat sinds enige tijd onder druk. Volgens Vlek heeft onderzoek uitgewezen dat de positie van Carrière kan worden versterkt als het blad weer, net als in de beginjaren, eenmaal per week wordt uitgebracht. “Maar dat is de investering niet waard.”

Bonaventura zoekt partners voor het blad European Affairs, een tweemaandelijkse uitgave over Europese aangelegenheden (oplage 18.000 exemplaren) voor Europa en de VS, om effectiever abonnees en advertenties in het buitenland te kunnen werven. Verschilende buitenlandse uitgeverijen zijn benaderd.

Ruim een kwart van de Elsevier-omzet komt uit de sector "publieksinformatie', waaronder Bonaventura en Nederlandse Dagbladunie (onder meer NRC Handelsblad) vallen. Wegens het relatief lage rendement daarvan zoekt het concern expansie in meer gespecialiseerde sectoren. In 1996 verwacht Elsevier nog cira 20 procent van zijn omzet uit publieksinformatie te halen.