Sri Lanka vraagt India om steun bij strijd tegen Tijgers

COLOMBO, 12 SEPT. De regering van Sri Lanka heeft het buurland India opnieuw om hulp gevraagd bij de strijd tegen de Tamil Tijgers. Een hoge delegatie uit Colombo was de afgelopen dagen in New Delhi om eventuele samenwerking te bespreken. Tussen 1987 en 1990 hielpen Indiase troepen Sri Lanka tevergeefs de Tijgers te bestrijden.

De Tamil Tijgers vechten sinds 1983 voor onafhankelijkheid van het noorden en oosten van Sri Lanka. Twaalf maanden, tot de zomer van 1990, heerste een betrekkelijke rust. In juni 1990 hervatten de Tijgers hun strijd.

New Delhi heeft sterke aanwijzingen dat de Tijgers verantwoordelijk zijn voor de moord op de Indiase ex-premier Rajiv Gandhi, in mei van dit jaar, maar waarnemers betwijfelen of de huidige regering van Narasimha Rao opnieuw een hachelijk militair avontuur zal aangaan in Sri Lanka.

Sinds juni 1990 zijn al weer duizenden mensen om het leven gekomen in een oorlog die van beide kanten nietsontziend is. Een woordvoerder van het leger zei vandaag dat bij gevechten in de dichtbegroeide jungle de afgelopen twee weken bijna 400 Tamil Tijgers zijn gedood. 35 militairen zouden zijn gesneuveld. Het leger begon op 29 augustus de actie "Lightning Strikes', die door de woordvoerder werd omschreven als “de grootste slag die ooit met de Tijgers is geleverd”.

Intussen is de regering van president Premadasa in een ernstige crisis geraakt na het aftreden van een aantal ministers. Een groep parlementariërs van Premadasa's eigen partij heeft samen met de oppositie zijn aftreden geëist wegens vermeend machtsmisbruik, corruptie en betrokkenheid bij moordaanslagen op politieke tegenstanders. (AP, Reuter, UPI)