Portugezen blijven door zege goed in spoor van Oranje

ROTTERDAM, 12 SEPT. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Carlos Queiros blijft Portugal in het spoor van Nederland in groep 6 van de voorronden van het Europese voetbalkampioenschap. Een doelpunt van middenvelder Cesar Brito in de 22ste minuut was voor 30.000 toeschouwers in Porto voldoende voor de volle winst op Finland (1-0). Portugal en Nederland beginnen daardoor met een gelijk aantal punten (negen uit zes wedstrijden) aan de onderlinge confrontatie op 16 oktober in Rotterdam. Daarna speelt Portugal nog thuis tegen Griekenland, terwijl Nederland Griekenland op 4 december in een uitwedstrijd treft.

Het reeds uitgeschakelde Finland was zonder al te veel ambities naar Porto gekomen. De Portugezen waren te nerveus om de noorderlingen hun wil op te leggen. In de verdediging klopte het wel, maar de tweemans-aanval Rui Aguas - Futre miste aanvoer. Desondanks behoorde Paulo Futre (Atletico Madrid) samen met Rui Barros (Monaco) tot de uitblinkers. Rui Barros wees Portugal met een goede actie de weg naar het enige doelpunt. Hij stelde Brito in staat de bal simpel in te tikken.

Voor groep 2 van de EK-kwalificatieronde verspeelde Zwitserland tegen concurrent Schotland een duur punt. In de tweede helft van het duel in Bern, bekeken door 48.000 mensen, gaf de koploper een voorsprong van 2-0 uit handen. Met een gelukkige deling (2-2) behield Schotland een kans op het bereiken van het eindtoernooi in Zweden.

Zwitserland kwam op een totaal van tien punten uit zeven wedstrijden. Schotland heeft uit zes duels één punt minder. Zwitserland, dat over een veel beter doelsaldo (+13 tegen +4) beschikt, speelt de laatste groepswedstrijd uit tegen Roemenië. Schotland gaat ook nog bij Roemenië op bezoek en sluit af tegen het nog puntloze San Marino.

Chapuisat en Hermann brachten Zwitserland voor de rust op een comfortabele voorsprong. Schotland, dat vijf basisspelers miste, kwam in de tweede helft sterk terug. Durie verkleinde al snel de achterstand, waarna McCoist zeven minuten voor tijd de kostbare gelijkmaker verzorgde.

In groep 4 verloor het zwakke team van de Faeröer Eilanden met 0-5 van de Noordieren, die daarmee hun eerste overwinning behaalden. DDe ontmoeting werd op last van de Europese voetbalunie in het Zweedse Landskrona afgewerkt. De Faeröer Eilanden hebben pas sinds kort de beschikking over een veld met natuurgras. Clarke was met drie treffers van Noord-Ierland. Er waren slechts 1623 toeschouwers. Joegoslavië (tien punten uit zes wedstrijden) is comfortabel leider in deze groep.

Voor groep 5 maakte België tegen voetbaldwerg Luxemburg een slechte indruk. De ploeg van de debuterende bondscoach Paul van Himst bleef in het Groothertogdom steken op 2-0. Het al uitgeschakelde België klom met vijf punten uit vijf wedstrijden naar de tweede plaats achter Wales (zeven punten uit vier duels). Duitsland is derde met vier uit drie. Luxemburg staat nog op nul.

De eerste kans in de magere wedstrijd was voor Luxemburg, dat door blessures danig was verzwakt. Doelman Preud'homme maakte het knappe afstandsschot van Hellers maar ternauwernood onschadelijk. In de 24ste minuut opende Scifo met een kopbal de score uit een hoekschop van Nilis. De eerste helft ging nadien zonder opwinding voorbij. Na rust begon België flitsend. Degryse bekroonde in de 47ste minuut een fraaie solo (2-0) waarna België het wel geloofde.

Wales won gisteravond in een oefenduel van Brazilië (1 - 0) Daarmee werd het debuut van Ernesto Paulo als bondscoach van Brazilië is een fiasco. Wales was bijzonder wilskrachtig tegen de Zuidamerikanen. Vedette Saunders van Liverpool maakte het doelpunt. Brazilië startte overtuigend. Met het bekende, technische voetbal zette het Wales op eigen helft vast. Paulo en Moacir misten in de wervelende openingsfase goede kansen op een treffer. Na de rust kwam Brazilië er niet meer aan te pas en Wales ontwikkelde een groot overwicht. Na de treffer van Saunders, de duurste speler in het Britse voetbal sinds zijn overstap naar Liverpool, kreeg Wales legio mogelijkheden op het verdubbelen van de marge. Saunders en Hughes faalden evenwel in de afwerking.

Duitsland heeft voor de derde keer in de historie op Wembley van Engeland gewonnen. De ploeg van bondscoach Vogts zegevierde gisteravond voor 60.000 toeschouwers met 1-0 in de oefenwedstrijd. Eerder waren de Duitsers in 1972 (3-1) en 1983 (2-1) succesrijk op het heilige gras van de voetbaltempel. Voor Engeland was het de eerste nederlaag in twaalf wedstrijden na het WK in Italië.

Het duel tussen de wereldkampioen en de nummer vier was sterk gedevalueerd door het ontbreken van een groot aantal basisspelers aan beide kanten. De wedstrijd was niettemin aantrekkelijk. In de eerste helft verzuimde Engeland het grote overwicht uit te buiten. Op slag van rust trof Riedle uit een vloeiende aanval de roos.