Philips neemt de macht over binnen Belgische videoketen

BRUSSEL, 12 SEPT. Philips heeft bijna de volledige zeggenschap verworven over de door schandalen achtervolgde Belgische videoverhuuronderneming Super Club. In het totaal heeft Philips bijna een miljard gulden geïnvesteerd in het bedrijf.

De nieuwe topman van Super Club, Philips-directeur J.J. van Weezendonk, zegt dit achteraf te betreuren. “Als we dit hadden geweten, waren we hier niet ingestapt.”

Dat de 42-jarige Maurits L. de Prins er niet in zou slagen zijn videoketen Super Club, zoals eerder gezegd, in 1993 de top 100 van Fortune in te loodsen, tekende zich vorig jaar al af. Dat het Philips-concern binnen een jaar de macht binnen Super Club zou grijpen had echter niemand voorzien.

Terwijl bij Philips de ene sanering de andere opvolgt, blijft Philips-president Jan Timmer fors investeren in Super Club. Hij hoopt om op film- en videogebied iets te maken zoals Polygram op het gebied van muziek en compact discs.

Vandaag presenteerde de Belgische Philips-directeur Van Weezendonk in zijn nieuwe functie als president en chief executive officer van Super Club de eerste serieus te nemen cijfers van de van origine Belgische onderneming. Veel Belgisch is er dank zij het ingrijpen van Philips en partners niet meer aan. Het Vlaamse bedrijf is getransformeerd in een Zwitserse holding en alle werkmaatschappijen komen onder een kap van een Nederlandse BV, waarvan Philips 75 procent bezit.

“Super Club kan niet anders omschreven worden als een wereldrecord in uitvoering. In nauwelijks zeven jaar tijd baande de onderneming zich een weg naar de top (..) Het doel is nog niet bereikt ... de symfonie is nog onvoltooid. Maar een plaats in de Fortune Top 100 ligt nu voor het grijpen. (..) We gaan door. Top 100, tot 1983-1992. Mijn woord erop”, zo schreef president, grootaandeelhouder De Prins in mei 1990 in het jaarverslag. Inmiddels is hij van zijn functie ontheven en zijn zijn aandelen in het bezit van Philips.

De Prins en consorten zagen eerder dan anderen de mogelijkheden van video. Super Club is een van de vijf grootste bedrijven in de wereld op het gebied van videotheken, de verhuurwinkels voor videocassettes. Het bedrijf zit in de handel van video's en heeft een positie verworven bij de verkoop en distributie van filmrechten. Bovendien is de stap gezet naar de filmfinanciering zelf. In Koko Flanel van Urbanus en Francis Coppola's 'Wait until Spring, Bandini' werden miljoenen guldens gestoken.

Pag 14:

Financiering bracht Super Club vorig jaar in opspraak

Vorig jaar mei kwam Super Club wegens de financiering in opspraak. In Antwerpen werd op grote schaal door particulieren gespeculeerd in de aandelen Super Club. De Vlaamse wisselagenten maakten op de Antwerpse veiling goede sier met het aandeel, zeer tegen de zin van de Brusselse Bankcommissie. De Bankcommissie let erop dat niet elke willekeurige onderneming spaargeld van particulieren kan lospeuteren. Wanneer een bedrijf meer dan vijftig aandeelhouders heeft, moet het bedrijf voldoen aan de informatieplicht van de Bankcommissie. Daaraan voldeed Super Club niet. Zowel het Parket van Antwerpen als de Bankcommissie werden ingeschakeld. Het laatste onderzoek heeft niets opgeleverd.

Philips leek aanvankelijk niet uit op een meerderheid. Een van de andere aandeelhouders was Cofinpart. In de Gazet van Antwerpen zei Van Weezendonk over dit bedrijf: “Cofinpart is een buitenlandse vennootschap die rechtstreeks heeft onderschreven en waarvan de achterliggende aandeelhouders ons bekend zijn. Ik denk dat op dit moment niet opportuun is om te zeggen wie”. Begin dit jaar lekte uit dat Cofinpart een Zwitserse 100 procent-dochter van Philips is.