Optimisme in gijzelaarscrisis

JERUZALEM-BEIROET, 12 SEPT. Israel heeft gisteren behalve de stoffelijke resten van negen Libanezen ook 51 Arabische gevangenen vrijgelaten in ruil voor informatie over het lot van twee in Libanon vermiste militairen. Het gebaar werd vanochtend door shi'itische extremisten in Libanon verwelkomd als begin van een proces, overeengekomen in onderhandelingen met de VN en andere bemiddelaars, dat kan leiden tot een “happy ending” voor de tien Westerse gijzelaars.

De secretaris-generaal van de VN, Perez de Cuellar, die in juli (toen er weer beweging kwam in de slepende gijzelaarskwestie) persoonlijk bij de onderhandelingen werd betrokken, toonde zich gisteren in Teheran “zeer bemoedigd”. Zijn gastheer, president Rafsanjani, beloofde al het mogelijke te doen om hem te helpen de zaak tot een eind te brengen.

Ook de Israelische autoriteiten tonen zich optimistisch dat een oplossing van het probleem van de Westerse gijzelaars en vermiste Israelische militairen in Libanon en de Arabische gevangenen van Israel in het verschiet ligt. Minister van defensie Moshe Arens zei gisteren de indruk te hebben dat Iran en Syrië “tot de slotsom zijn gekomen dat de gijzelaarsaffaire een last vormt waarvan men zich moet bevrijden”. “We hebben ons begeven in een proces waarvan de bijzonderheden zijn getoetst en besproken en dat nu wordt uitgevoerd”, zei minister van buitenlandse zaken David Levy.

Wel gaven ze aan dat het nu weer de beurt is aan de tegenpartij. Radio Israel meldde vandaag dat Jeruzalem bereid is meer gevangenen vrij te laten en “andere gebaren te maken” in ruil voor verdere gegevens over zijn vermiste militairen.

Een leider van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah, die naar men aanneemt de Westerse gijzelaars in handen heeft, zei te geloven dat na het Israelische gebaar weer Westerse gijzelaars zullen vrijkomen.

Pag 4:

"Geleidelijke oplossing'

Hij sprak van een geleidelijke oplossing, waarbij elke partij beurtelings gevangenen vrijlaat. De Organisatie van Revolutionaire Gerechtigheid, een Hezbollah-factie, gaf in Beiroet alvast een foto vrij van de 77-jarige Britse gijzelaar Jack Mann, met de mededeling dat hij er goed aan toe is. Van Mann was niets vernomen sinds zijn ontvoering in mei 1989, die indertijd werd opgeëist door de Strijdende Arabische Cellen, een groep die de vrijlating eiste van in Engeland gevangen Palestijnen.

De 51 gevangenen, shi'itische Libanezen, die gisteren hun vrijheid herkregen werden vastgehouden door het door Israel gefinancierde Zuidlibanese Leger (SLA) in de Khiam-gevangenis in Zuid-Libanon. Ontvoerders van Westerse gijzelaars hebben al jarenlang de vrijlating geëist van honderden van dergelijke gevangenen en van de shi'itische geestelijke sjeik Obeid, die in juli 1989 door Israelische commando's uit zijn woning in Zuid-Libanon werd ontvoerd. De negen lijken waren die van Hezbollah-guerrillastrijders, die waren gedood bij acties tegen Israel of het SLA.

Het Israelische leger maakte bekend hiertoe te zijn overgegaan nadat het van Arabische zijde “onweerlegbaar bewijs” had ontvangen dat een van de zeven in Libanon vermiste Israelische militairen, Rahamin Alsheikh, dood is. Israels belangrijkste onderhandelaar, Uri Lubrani, liet gisteren doorschemeren dat in de komende dagen ook zekerheid te verwachten is over Samir Assad, een druzische militair die volgens Palestijnse mededelingen eveneens dood is. (AFP, Reuter, AP)