NS doen niet mee aan acties op Prinsjesdag

ROTTERDAM, 12 SEPT. De spoorwegvakbond FSV ziet af van deelname aan acties bij de NS op Prinsjesdag, 17 september. De vervoersbond FNV had de leden van de FSV opgeroepen mee te doen met een demonstratieve werkonderbreking uit protest tegen de plannen van het kabinet ten aanzien van de WAO en ziektewet.

Dit heeft de FSV vanmiddag meegedeeld na een vergadering van haar afdelingen. De bond vindt dat de maatregelen te ingrijpende gevolgen zou hebben voor zowel reizigers als NS-personeel. Zij zal ook niet deelnemen aan een staking die de vervoersbond voor 7 oktober had aangekondigd.

Woordvoerder B. Duym van de vervoersbond FNV verklaarde desgevraagd dat de voorbereidingen voor de acties gewoon doorgaan. “Wij hebben meer leden bij de NS dan de FSV”, aldus Duym.

De werkonderbreking bij de NS op Prinsjesdag is onderdeel van de landelijke acties tegen de WAO-plannen van het kabinet. Een kwartier voor het begin van de Troonrede zal het personeel het werk neerleggen, zo is het plan van de bond, en na afloop zal regionaal het treinverkeer weer op gang worden gebracht. Op 7 oktober is ook een werkonderbreking gepland, in het kader van de estafette-actie tegen de WAO-plannen.

In reactie op de aankondiging van acties bij de spoorwegen had NS-hoofdirecteur L. Ploeger gisteren alle vakbondsfaciliteiten voor de vervoersbond FNV opgeschort. Een woordvoerder van de NS sprak vanmorgen van een "standaardprocedure'.

Het is vakbondsbestuurders volgens de maatregelen verboden voor vakbondsdoeleinden in NS-gebouwen en op NS-terreinen te komen. Vakbondsleden krijgen geen verlof voor het bijwonen van bijeenkomsten van de bond. Bovendien mogen werknemers van de NS die als contactpersonen van de FNV fungeren, geen spreekuur meer houden op NS-terrein en hun kantoren niet meer voor vakbondsdoeleinden gebruiken.

De gevolgen van de maatregelen van de NS zijn volgens Duym niet groot: “We zijn voor onze acties niet afhankelijk van de vergaderzaaltjes van de NS.” De vakbond zal noodgedwongen "ondergronds' gaan. “Het is de kinderachtigheid ten top”, aldus de woordvoerder, “en het zal niet helpen de stemming vriendelijker te maken.”

Volgens Duym is een staking de enige manier voor spoorwegpersoneel om actie te voeren nadat andere actievormen, zoals het gratis vervoeren van reizigers of het blokkeren van wegen, door de rechtbank als onrechtmatig zijn bestempeld.