"Koningschap van God gezonden'

SAINT-BRIAC-SUR-MER, 12 SEPT. "Wanneer het volk het wil' èn "zo God het wil' is Vladimir Kirilovitsj Romanov (75) bereid om plaats te nemen op de Russische keizerstroon, vacant sinds tsaar Nicolaas II en zijn familie in 1918 vermoord werden door de bolsjewieken.

Russisch grondgebied heeft de troonpretendent nooit betreden; hij werd in 1917 geboren in Finland, waarheen zijn ouders waren gevlucht. Hij bestuurt zijn imaginaire rijk beurtelings vanuit een granieten villa in de Bretonse badplaats Saint-Briac-sur-Mer en een stadshuis te Parijs. De schijnbaar onstuitbare val van het communisme vervult hem met verbazing en vreugde, want aanvankelijk was hij bang dat het communisme van de Rus een ander, indolent menstype had gemaakt. “Maar nu heb ik gezien dat het Russische volk bereid is om op straat te vechten voor zijn overtuigingen. Ik ben trots op ze.”

Misschien kan hij binnenkort het moederland voor het eerst bezoeken, wanneer hij ter gelegenheid van de uitzending van een televisiefilm over de Romanovs rechtstreeks vragen beantwoordt van het Russische televisiepubliek. Over een terugkeer naar de monarchie is hij voorzichtiger, al is hij “optimistischer dan ooit”. Hoe zo'n monarchie eruit moet zien staat voor hem vast: met een constitutionele monarchie heeft die niet veel te maken. Het koningschap is een van God gezonden recht. Daarom is de tsaar de "vader van alle Russen' en daarom is hij ook het best in staat om “als hoogste arbiter” te oordelen in de conflicten die de Sovjet-Unie nu verscheuren. “Ik kan niet anders dan boven de partijen staan.”

    • Hans Steketee