Japanners verkopen Tiffany

ROTTERDAM, 12 SEPT. Na in de afgelopen jaren de Amerikanen zielepijn bezorgd te hebben met hun bijna nonchalante aankopen van filmmaatschappijen, warenhuisketens en wolkenkrabbers, is nu een keerpunt bereikt. Tiffany Building aan Fifth Avenue in Manhattan, vestiging van de wereldberoemde Newyorkse juweliers en decor van de film Breakfast at Tiffany naar het gelijknamige boek van Truman Capote met Audrey Hepburn in de hoofdrol, is door de Japanse onroerend goedfirma Daiichi te koop aangeboden.

Daiichi kocht de wolkenkrabber in 1986 van een in Chicago gevestigde beleggingsgroep voor 94,35 miljoen dollar. Maar door de inzakkende beurs en onroerend goedmarkt in Japan zit Daiichi zwaar in de schulden, eind maart (aan het einde van het laatste boekjaar) 417 miljard yen (5,85 miljard gulden).

De Japanse onroerend goedfirma, die de kern uitmaakt van de Daiichi Real Estate Group, heeft plannen om voor 120 miljard yen (1,8 miljard gulden) aan onroerend goed in Japan en elders te verkopen, waaronder de Tiffany Building, zo meldt vandaag de Japanse krant Nihon Keizai Shimbun.

De woordvoerder van Daiichi weigerde de prijs te noemen voor Tiffany. “We willen het verkopen als iemand een goed bod doet waarop we voldoende winst kunnen maken”, zei hij.