"Iraakse verdedigers levend begraven'

NEW YORK, 12 SEPT. De Amerikaanse legerdivisie die in januari door de Iraakse frontlinies brak, gebruikte tanks en bulldozers om duizenden Iraakse militairen in hun loopgraven te begraven, sommigen levend. Dat heeft de New-Yorkse krant Newsday opgetekend uit de mond van bevelvoerende officieren.

“Ik weet dat het begraven van mensen op die manier akelig klinkt”, zei kolonel Lon Maggart, die de 1ste brigade van de 1ste gemechaniseerde infanteriedivisie leidde bij de aanval in de eerste twee dagen van de oorlog te land. “Maar het zou nog akeliger zijn gewest als we onze troepen de loopgraven hadden moeten insturen om ze met de bajonet te zuiveren.”

Over de operatie waren niet eerder mededelingen gedaan. Minister van defensie Dick Cheney maakte er ook geen melding van in een recent interim-rapport over de oorlog aan het Congres. De gebruikte methoden gaan in tegen officiële aanbevelingen - hoewel niet voorschriften - dat militairen hun pantservoertuigen verlaten om loopgraven te zuiveren of versterkte posities passeren en isoleren, aldus kolonel Anthony Moreno van de 2de brigade, die ook aan de actie deelnam.

Drie brigades van de divisie waren betrokken bij de operatie om 112 kilometer loopgraven en bunkers te vernietigen die door meer dan 8.000 Iraakse militairen werden verdedigd. Bij deze operatie, waarbij dode en gewonde Irakezen, en ook militairen die hun wapens nog afvuurden, in de loopgraven werden begraven, vonden volgens schattingen van de divisie duizenden Irakezen de dood. Er viel geen Amerikaanse dode.

Het belangrijkste doel van de actie was de Iraakse verdediging te vernietigen. Maar een bijkomende doelstelling was de Irakezen tot overgave te terroriseren, aldus luitenant-kolonel Stephen Hawkins van de 1ste divisie. “Het leidde tot een onmiddellijk handen-omhoog op veel plaatsen”, zei hij. (AP)