Henri Dutilleux

Het Gelders Orkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest brengen met vijf concerten samen een ode aan de Frans componist Henri Dutilleux, die op 22 januari dit jaar 75 jaar werd en wordt gekarakteriseerd als "de muzikale erfgenaam van Ravel'.

Vier concerten worden door elk van de orkesten in Arnhem en in Haarlem gespeeld, en één concert wordt door beide orkesten samen gegeven, uiteraard ook in beide steden. Het Gelders Orkest speelt 13 sept. 20u in het Arnhemse Musis Sacrum en 15 sept. 14u30 in het Haarlemse Concertgebouw o.l.v. Roberto Benzi de Eerste symfonie van Dutilleux. Op dit concert verder Iberia van Debussy en het Pianoconcert nr 2 van Bartók, met Deszö Ránki als solist.

De volgende concerten zijn op 20 sept. 20u in Arnhem en 22 sept. 14u30 in Haarlem: van Dutilleux Timbres, Espace, Mouvement, van Messiaen Quatuor pour la Fin du Temps en van Roussel: Bacchus et Ariane door het Gelders Orkest. Het gezamenlijke concert klinkt 27 sept. 20u15 in Haarlem en 28 sept. 20u in Arnhem: Roberto Benzi en Lucas Vis dirigeren Métaboles en de tweede symfonie Le Double van Dutilleux en Pascal Rogé speelt het Pianoconcert voor de linkerhand van Ravel. De twee laatste Dutilleux-concerten worden gegeven door het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Lucas Vis: 5 en 12 okt. 20u in Arnhem; 6 en 13 okt. 14u30 in Haarlem.