Goud Sovjet-Unie maakt markt nerveus

ROTTERDAM, 12 SEPT. De goudprijs bevindt zich op het laagste punt sinds 5 jaar en daalt nog steeds. De goudprijs in New York is nu 344,55 dollar per troy ounce (31,1 gram), tegen 345,25 dollar gisteren bij sluiting van de beurs. De daling werd onder meer veroorzaakt door een bericht, gisteren in "the Guardian', dat een grote hoeveelheid goud door de Sovjet-Unie naar Zwitserland en Engeland is gesluisd. Het zou gaan om 10 miljoen troy ounce, ter waarde van bijna 3,5 miljard dollar, tegen de huidige koers.

Dit is inmiddels tegengesproken door Victor Gershenko, voorzitter van de staatsbank (Gosbank) van de Sovjet-Unie. Gershenko tegen Tass:“ Dit soort verhalen behoort tot de categorie roddel. Al dergelijke operaties worden door ons gecontroleerd.”

De daling werd versterkt door het bericht dat verschillende Sovjet-republieken overwegen hun goudreserves op de markt te brengen om zodoende broodnodige buitenlandse deviezen binnen te krijgen.

Eduard Gostev, topman van de Vneshekonombank (de Bank voor Buitenlandse Handel):“ Overhaaste en ongecoördineerde activiteiten kunnen de goudmarkt erg makkelijk bederven en tot een prijsverlaging leiden.”

Een deel van het goud zou verstuurd zijn door functionarissen van de KGB, het leger en de communistische partij, die onrustig zijn geworden door de democratiseringen in de Sovjet-Unie. Ze zouden hun bezittingen in veiligheid willen stellen voor het geval ze het land moeten verlaten, aldus "the Guardian'. De goudmarkt blijft ook onrustig door de wetenschap dat de Sovjet-Unie grote goudreserves in het buitenland heeft die gebruikt kunnen worden om de toenemende schulden- en rentelast van dat land te betalen.