Fraude met OV-kaart valt mee

DEN HAAG, 12 SEPT. De fraude met de OV-kaart voor studenten valt mee. Dit zei prof. dr. W.S.P. P. Fortuyn, directeur van het bedrijf dat de kaart uitgeeft, vanmorgen op een persconferentie. Daar werd de nieuwe, paarse OV-kaart gepresenteerd.

Op grond van het aantal verstrekte duplicaten extrapoleerde Fortuyn dit voorjaar dat van omvangrijke fraude sprake zou kunnen zijn. Als de toen zichtbare trend zou doorzetten zou aan het eind van het jaar het aantal verstrekte duplicaten 5 tot 6 procent van het totaal aan verstrekte kaarten bedragen. Bij een "gewone' kaart ligt die tussen de 2 en 3 procent. Het huidige percentage duplicaten van de OV-kaart voor studenten is echter op ongeveer 4 procent uitgekomen, aldus Fortuyn.

Toch heeft het bedrijf van Fortuyn nieuwe maatregelen genomen om fraude tegen te gaan. Zo moet een zilverkleurige strip over de kaart foto-kopiëren onmogelijk maken. Tevens is de kaart nu voorzien van een streepjescode. Met electronische apparatuur is te controleren of de kaart nog mag worden gebruikt. Fortuyn ontkende dat elke treinconducteur van dergelijke apparatuur moet worden voorzien. Door intensieve controle op de lijnen Groningen-Utrecht-Maastricht, Amsterdam-Utrecht-Maastricht en de nodige steekproeven denkt Fortuyn de meeste fraude te kunnen opsporen. In Maastricht en Amsterdam wordt het hoogste aantal duplicaten verstrekt.

In veertig procent van het aantal gevallen waarin studenten volgens de OV-Kaart BV geen recht meer op de kaart hadden, moest deze beslissing worden teruggedraaid. In veruit de meeste gevallen (30 procent) komt dat volgens Fortuyn doordat studenten niet de juiste gegevens opgaven.