Fokker niet ongerust over bezuinigingen bij grote klant

ROTTERDAM, 12 SEPT. American Airlines, verreweg de grootste klant van Fokker, heeft besloten met een half miljard dollar te bezuinigen op een vijfjarig investeringsprogramma. De bezuinigingen zullen worden gerealiseerd door opties op vliegtuigen te vertragen of te annuleren en te besnoeien op grondoperaties.

Een woordvoerder van de Amsterdamse vliegtuigfabrikant zei vanochtend dat uit contacten met de Amerikanen is gebleken “dat er voor Fokker niets verandert.”American Airlines had afgelopen juli 204 toestellen vast besteld, waarvan 75 Fokkers 100, en opties op nog eens 209 toestellen, waarvan eveneens 75 Fokkers 100. De bezuinigingsoperatie van American met een half miljard dollar over 5 jaar komt neer op een vermindering van het totale, tot 1996 lopende investeringsprogramma met zo'n drie procent. American hoopte tot 1996 voor achttien miljard te investeren.

Toen Fokker op 1 augustus jongstleden in Chicago de eerste van 75 vast bestelde Fokkers 100 aan American Airlines overdroeg, sprak de president van dat bedrijf, Robert Crandell, nog de verwachting uit dat de optie op nog eens 75 Fokkers 100 zou worden omgezet in een vaste bestelling. Hij liet zich toen ook optimistisch uit over het herstel van de burgerluchtvaart die het afgelopen jaar door de Golfoorlog en de Amerikaanse recessie harde klappen moest incasseren.

American verloor over de eerste helft van dit jaar 185,3 miljoen dollar vergeleken met een winst van 109,9 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Volgens American-president Crandell wordt het herstel van de burgerluchtvaart vertraagd doordat veel in problemen geraakte luchtvaartbedrijven hun prijzen sterk hebben verlaagd. American beheerst vijftien procent van de gigantische Amerikaanse markt, geldt als 's werelds grootste particuliere luchtvaartmaatschappij, maar voelt wel de hete adem in de nek van naaste concurrenten als United Airlines en Delta Airlines.

Had American in 1980 nog de beschikking over 242 vliegtuigen en 43000 employe's, nu bedragen deze cijfers resp. 582 en 92000. Het afgelopen jaar viel American vooral op door de spectaculaire uitbreiding van zijn buitenlandse routenetwerk. Onlangs nam het bedrijf bijvoorbeeld voor een half miljard dollar de rechten van de kwakkelende concurrent Trans World Airlines op het Londense Heathrow over. En alleen al dit jaar verdubbelde American zijn Transatlantische vluchten tot zo'n honderdtwintig per week.