Elsevier trekt aan, Heineken hoger op doodstil Damrak

ROTTERDAM, 12 SEPT. “Er is weer wat muziek, maar de omzetten blijven nog steeds erg laag”, zei een handelaar op het Beursplein vanmorgen. In de dunne handel zorgden geruchten en kleine bedrijfsnieuwtjes voor de voornaamste verschuivingen. Heineken en Elsevier waren opvallende stijgers, Fokker en Philips lagen onder druk.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,1 punt lager sloot op 92,1 punten, noteerde om 13.00 uur 0,2 punt hoger. De iets lagere dollar werd gecompenseerd door een iets hogere opening van de beurs in Londen. De stemming in Amsterdam was daardoor vanmorgen vrijwel onveranderd.

Veel handelaren worden langzamerhand wanhopig van het wachten op belangrijk nieuws dat de handel kan inspireren. “We blijven maar wachten op berichten over een verandering van de rente en op politieke ontknopingen. Maar zolang we wachten blijven de omzetten wel bedroevend laag”, zei een mismoedige handelaar vanmorgen.

Na de magere omzet die gisteren werd geboekt (192 miljoen gulden), was het vandaag helemaal “huilen met de pet op”, aldus een handelaar. In de financiële sector trok Amev iets aan na bekendmaking van de halfjaarcijfers van de Nederland-Belgische verzekeringsdochter Fortis. In Fortis zijn de activiteiten van Amev en het Belgische Groupe AG gecombineerd. Amev noteerde aan het begin van de middag en dubbeltje hoger op 49,90 gulden.

Heineken trok vanmorgen flink aan. Volgens handelaren was een artikel in de Wall Street Journal de voornaamste oorzaak daarvoor. Daarin wordt melding gemaakt van een mogelijke aquisitie door Philip Morris nu het onderhandelingen met Citicorp over kredietaanvraag heeft heropend. Heineken is, zo willen de geruchten, een van de kandidaten om door Philip Morris te worden overgenomen. De bierbrouwer, waarvan de koers bij het kleinste gerucht over overname oploopt, won vanmorgen 1,70 gulden. Aan het begin van de middag noteerde het aandeel 149,30 gulden.

Vliegtuigbouwer Fokker lag vandaag flink onder druk. De claim-emissie die British Aerospace gisteren bekend maakte, zorgde voor onrust bij de beleggers. De emissie toont aan dat de marges in de Amerikaanse luchtvaartindustrie erg smal zijn geworden. Volgens handelaren is dat voor Fokker een ongunstige ontwikkeling omdat de VS voor de afzet van de Fokker 100 een belangrijke markt vormen. De koers van Fokker daalde vanmorgen met ruim twee procent naar 31,90 gulden.

Philips had te lijden onder de berichten over Superclub. Terwijl bij Philips de ene sanering de andere opvolgt blijkt de electronikafabrikant flink te investeren in het Belgische, in schandalen verwikkelde film- en videoconcern Superclub. Beleggers en handelaren, de laatste weken erg enthousiast over de ontwikkelingen bij het Eindhovense concern, toonden zich verbaasd en soms zelfs wat geschrokken over de berichten uit België. Philips bleef vanmorgen onveranderd liggen op 36,30 gulden.

Koninklijke Olie gleed, in afwachting van de bekendmaking van het interim-dividend, twee kwartjes weg. Omstreeks het middaguur noteerden de Olies lager door de zwakkere dollar op 156,80 gulden. Volgens analisten zou het interim-dividend minimaal uitkomen tussen 3,35 en 3,50 gulden.

Bij de uitgevers vielen VNU en Elsevier op met koerswinsten. Berichten over herstructurering bij uitgeverij Bonaventura werden bij de beleggers goed ontvangen. Elsevier won 1,60 gulden op 87,20 gulden. VNU opende vanmorgen flink hoger op 78,50 gulden nadat het gisteren op 77,30 gulden was gesloten. Maar na winstnemingen zakte de koers weer wat terug. Omstreeks het middaguur noteerde VNU nog drie dubbeltjes hoger op 77,60 gulden.

Op de lokale markt wist Grolsch er omstreeks het middaguur weer een gulden bij te pakken op 181,50 gulden. De voortgaande winstgroei die Grolsch gisteren aankondigde, is bij de beleggers goed gevallen.

NEW YORK De handel op Wall Street beleefde gisteren wederom een saaie sessie. Beleggers stelden zich terughoudend op in afwachting van enkele belangrijke economische data die eind deze week bekend worden gemaakt. De Dow Jones index van de dertig belangrijkste industriële fondsen, sloot uiteindelijk 8 punten hoger op 2.990,61 punten.

LONDEN Een sterke futures-markt zorgde voor hogere openingskoersen op de effectenbeurs van Londen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 4,2 punten lager sloot op 2.626,6 punten, noteerde omstreeks het middaguur 12,4 punten hoger.

FRANKFURT Een scherpe daling van de koers van Siemens zorgde voor vrijwel onveranderde openingskoersen op de beurs van Frankfurt. Siemens zou een groter dan verwacht verlies te melden hebben die iets minder dan een miljard mark zou bedragen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,93 punten lager sloot op 1.628,19 punten, noteerde omstreeks het middaguur 1,07 punt lager.

TOKIO Programmagestuurde verkopen van futures enerzijds en op koopjes beluste beleggers anderzijds zorgden ervoor dat de aandelenkoersen op de beurs van Tokio in evenwicht bleven. Handelaren noemden het sentiment op de markt positief in afwachting van de afwikkeling van de futures-contracten morgen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 25,41 punten hoger op 22.530,20 punten.