Eenvoudige zege Nederlanse volleyballers tegen Tsjechen; EK voor Duitsers nu al succes

Het succes van het nationale team van het organiserende land is in ieder geval de financiële redding van het EK. De Duitsers hadden even een Pleite gevreesd. Voor de toernooistart waren er voor de twee finaledagen in Berlijn net 1500 plaatsen verkocht. Maar nu zal zaterdag en zondag de Deutschlandhalle (capaciteit 8.000) goed tot heel goed vollopen. “Misschien zal het zelfs uitverkocht zijn”, vertelde de Duitse bondsvoorzitter Andresen.

De Nederlandse ploeg zal in de halve finale overigens niet op Duitsland stuiten. Het gastland treft als de nummer twee van poule A op de nummer één van poule B, wereldkampioen Italië. Nederland komt indien het vandaag zijn laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk wint uit tegen Sovjet-Unie, de winnaar in Karlsruhe. Oranje kreeg gisteren alle kansen weer in eigen hand toen Bulgarije in de eerste wedstrijd van de dag verrassend met 3-1 van Frankrijk verloor.

Duitsland heeft zonder meer een interessant volleybalteam. Er staan onder anderen vijf spelers uit de voormalige DDR in de selectie van wie de 2.07 meter lange René Hecht als de captain van het nieuwe team werd benoemd. De opvallendste volleyballer van het team is echter Georg Grozer. Hij is van geboorte Hongaar, werd genaturaliseerd tot Duitser en mag sinds 15 juli jongstleden voor zijn nieuwe thuisland uitkomen. Georg heette in Hongarije György. Hij heeft het goed in het westen. Grozer is eigendom van een rijke apotheker, Krivic, de geldschieter van Bundesligaclub Moers. Deze betaalt de 26-jarige ex-Hongaar een Matthäus-Gage van 250.000 Mark per jaar.

En Grozer neemt het er goed van in Duitsland. Dat is hem aan te zien. Hij is te dik, een kilootje of zes, en wordt, zoals in een sporttijdschrift te lezen was, “een volgevreten, luie reus” genoemd. “Ik hoef niet zo veel te trainen”, zei Grozer voor het EK. “Ik ben nog altijd beter dan al die anderen. Waarom zal ik me dan acht uur per dag afbeulen.” De Duitsers pikken een dergelijke houding van hem, want ze zijn nu eenmaal dol op successen van hun vertegenwoordigers.

GG Hammer noemen ze Georg Grozer in Duitsland. Hij bezit een enorme slagkracht en springt indrukwekkend hoog. Bovendien heeft de 1.98 meter lange volleyballer volgens de Nederlandse bondscoach Brokking en diens topspeler Ron Zwerver de beste sprongservice ter wereld, een machtig wapen. Grozer heeft één zwakke plek. Dat zijn z'n achillespezen. Daarom moet er door de succesvolle bondscoach dr. Igor Prielozny, een 34-jarige Tsjechoslowaak, heel secuur met zijn vedette worden omgesprongen.

Ook met de kleurrijke Grozer in de gelederen zal Duitsland zaterdag in de halve finale kansloos zijn tegen Italië. De Duitsers wonnen in de voorbereiding een keer met 3-1 van de Azzurri, maar die uitslag heeft nauwelijks enige waarde. Andresen vindt alles wat er nu nog gaat gebeuren bij het EK prima. Hij had vooraf voor een plaats bij de eerste zeven getekend. Hij is vooral blij met de tv-coverage die het volleybal de afgelopen zes dagen en met het feit dat hij ook in de toekomst “geïnteresseerde gesprekspartners” bij de omroep zal hebben. Hij noemde het EK-succes een doorbraak. “Het is in een land als Duitsland ontzettend moeilijk aandacht voor je sport te krijgen. Er is zo veel concurrentie.”

Andresen denkt nu aan deelname van het Duitse team aan de World League, de lucratieve competitie voor toplanden. De voorzitter geeft daarmee aan dat hij niet verwacht dat Duitsland op volleybalgebied Zweden achterna gaat. De Zweden bereikten twee jaar geleden bij het EK in hun land de finale en wonnen het zilver. Nu hebben de Scandinaviërs echter in Karlsruhe de grootste moeite om bij de eerste acht te komen. De DDR eindigde destijds in Zweden overigens op de negende plaats en de Bundesrepubliek op de elfde. Met hulp uit Hongarije zijn ze tegenwoordig beduidend sterker.

    • Hans Klippus