Cuba verbaasd over Gorbatsjovs bekendmaking

HAVANA, 12 SEPT. Cuba heeft beledigd gereageerd op de bekendmaking van Sovjet-president Gorbatsjov dat de Sovjet-Unie elfduizend militairen uit Cuba terugtrekt.

Over het besluit, zo meldde gisteren het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken in een ongebruikelijk snelle reactie, is geen voorafgaand overleg geweest en Gorbatsjovs gedrag is “ongepast, zowel vanuit het standpunt van de internationale normen als van dat van de akkoorden die bestaan tussen de twee landen”.

Het Cubaanse ministerie tekende daarbij aan dat Gorbatsjov het bij het verkeerde eind heeft als hij stelt dat er elfduizend Sovjet-militairen op Cuba zijn: het zijn er “aanzienlijk minder”. De Sovjet-troepenmacht op Cuba heeft volgens het ministerie “een symbolisch karakter”.

Ook Westerse deskundigen hebben verbaasd gereageerd. Hun schattingen van de omvang van de Sovjet-troepenmacht op Cuba variëren van 6800 tot 7700 man. (Reuter)