Circuit wegwedstrijden na twee jaar van start

UTRECHT, 12 SEPT. De Stichting Wegcircuit Atletiek Nederland gaat in 1992 zeven wegwedstrijden in Nederland organiseren. In de stichting werken de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU), Pickwick Thee en de organisatoren van zeven vooraanstaande wegwedstrijden samen. De overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar.

De aanzet tot oprichting van een wegcircuit werd in 1989 gegeven door de inmiddels overleden voorzitter van de KNAU, Wim de Beer. Hij benaderde destijds het bedrijfsleven met het verzoek de atletiek te sponsoren. Het heeft uiteindelijk twee jaar geduurd voor een grote geldschieter zich meldde.

Waarnemend voorzitter Annie Schmitz-Broekhoff van de KNAU zei vanochtend in Utrecht bij de bekendmaking te hopen op een verbreding van de nationale wegatletiek-top. Ze verwacht dat de populariteit voor de wegatletiek zal toenemen, omdat de wedstrijden volgens haar kunnen rekenen op veel publiciteit. RTL 4 heeft al een overeenkomst met de stichting gesloten voor de uitzendrechten.

De zeven wedstrijden die opgenomen zijn in het klassement zijn de Dam tot Damloop in Amsterdam, de Singelloop in Breda, de Tien Mijl van Den Haag, de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, de Halve Marathon van Egmond, de Twintig van Alphen aan den Rijn en de City Pier City Loop in Den Haag. Naast de dagprijzen is er voor de vier eindklassementen (senioren, vrouwen, veteranen mannen en -vrouwen) een totaal prijzenbedrag van 83.000 gulden beschikbaar. Om voor het eindklassement in aanmerking te komen moeten de atleten minimaal aan vijf wedstrijden meedoen. De wedstrijden staat open voor zowel binnenlandse als buitenlandse deelnemers.