Bondscoach Belgiëin opspraak door rol op spelersmarkt

BRUSSEL, 12 SEPT. Paul van Himst, die gisteravond debuteerde als bondscoach van het Belgische voetbalelftal, is in opspraak geraakt. De 47-jarige ex-speler van Anderlecht heeft een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid opgericht met de naam P. & A. - Sport Promotions. P. & A.S.P. , zo blijkt uit het Belgisch Staatsblad van afgelopen dinsdag, heeft onder meer tot doel op te treden als bemiddelaar bij het afsluiten van overeenkomsten tussen clubs en spelers. De Belgische bond verbiedt deze makelaarsactiviteiten.

Van Himst reageerde enigszins geschrokken vanuit Luxemburg, waar zijn Rode Duivels gisteravond met 2 - 0 wonnen voor groep 5 van het Europese kampioenschap. “Als dat werk verboden is”, zei hij, dan gaan we het niet uitoefenen. Dat was aanvankelijk ook al niet de bedoeling. Maar mijn raadsman liet het in de oprichtingsacte opnemen om op alles voorbereid te zijn.” Volgens Van Himst werd de besloten vennootschap vooral in het leven geroepen om zijn sportieve taken te scheiden van zijn commerciële bezigheden in koffie en andere sectoren.

Secretaris-generaal Alain Courtois van de Belgische voetbalbond was gisteren duidelijk in zijn reactie op de affaire: “Een bonds medewerker mag natuurlijk nooit bij spelerstransfers bemiddelen. Dat moet uitgesloten zijn. Doet zo iemand dat toch, dan vliegt hij buiten.” Bondsvoorzitter Michel d'Hooghe ging er niet vanuit dat Van Himst door de affaire als bondscoach moet opstappen. Hij dacht vandaag al een oplossing te vinden voor de veel besproken zaak. D'Hooghe was van oordeel dat Van Himst te goeder trouw is geweest maar wel tamelijk naëf heeft gehandeld in deze kwestie. Onlangs kreeg SK Beveren nog een forse boete opgelegd omdat het via een makelaar een Pool had gecontracteerd.

Bij P. & A.S.P. , waar Van Himst bezoldigd zaakvoerder is, zijn zijn vrouw, twee kinderen en een ander famililid mede-vennoten. Het echtpaar Van Himst zou een kleine twintig mille in de vennootschap hebben ingebracht. Het hoofddoel van het bedrijf bestaat volgens de oprichtingsacte in het Belgisch Staatsblad uit “het verstrekken van diensten met betrekking tot opleiding van sportlieden in groepsverband of individueel, met name het trainen en verzorgen van spelers met het oog op wedstrijden, alsmede alle diensten met betrekking tot de lichamelijke opvoeding van sportbeoefenaars in competitieverband of er buiten”. Verder heeft de vennootschap ten doel “de aan- en verkoop, verhuur en leasing van alle toestellen, producten, vrijetijdskledij, enzoverder die met de hierboven genoemde activiteit verband houden”.

Over de makelaarsactiviteiten van P & A.S.P. staat in het Belgisch Staatsblad het volgende: “De vennootschap kan tevens als bemiddelaar optreden bij afsluiten van overenkomsten tussen clubs en individuele spelers; alsmede bij het overdragen van verbintenissen met spelers tussen clubs onderling”.