Belangengroep wacht met spanning op uitslag beroepscommissie van KNVB; Voetbaltrainers stellen actie uit

EINDHOVEN, 12 SEPT. Met meer dan normale belangstelling kijken de trainers van het betaalde voetbal vanavond uit naar een zitting van de beroepscommissie van de KNVB. De uitspraak in de beroepszaken van Wim Volkerink (Emmen) en Rob Maas (RKC), die beiden drie wedstrijden schorsing hebben gekregen, worden door de oefenmeesters als maatgevende norm beschouwd voor de strafmaat van de strengere regels. De Coaches Betaald Voetbal, zoals de bijzondere afdeling van de belangenvereniging VVON zich noemt, besloten gisteren in Eindhoven nog even niet in actie te komen. Pas als de beroepscommissie de uitspraak van het tuchtcollege van de KNVB niet omzet in een acceptabele straf - voorzitter Leo Beenhakker denkt daarbij aan één wedstrijd schorsing - willen de proftrainers een spoedoverleg aanvragen met het sectiebestuur en eventueel de tuchtcommissie.

Beenhakker: “De strafmaat staat in geen enkele verhouding tot de overtredingen. In het buitenland wordt er ook heel anders omgegaan met de nieuwe FIFA-richtlijnen. In Spanje bijvoorbeeld vinden ze het al erg dat je door een rode kaart van het veld wordt gezonden. Er volgt daar geen schorsing meer. In Engeland en veel meer landen wordt één duel schorsing als norm gehanteerd.”

Beenhakker voorziet dat de nieuwe regels de trainers binnen een jaar dwingen tot de herinvoering van de Ausputzer, de verdediger die ver achter zijn laatste linie opereert. De oefenmeester verduidelijkt dat de spelregelwijzigingen (rode kaart bij opzettelijke handsbal en het neerleggen van een doorgebroken tegenstander met een duidelijke scoringskans) in het nadeel zijn van de aanvallende ploeg en daarom hun doel voorbij schieten. “Er is voor een verkeerd uitgangspunt gekozen. De partij die pressievoetbal wil spelen wordt namelijk in het geheel niet beschermd. In tegenstelling tot sporten als ijshockey en basketbal, waar je niet terug mag spelen op eigen helft.” Beenhakker noemt twee maatregelen die in zijn ogen wel het voetbal als kijkspel bevorderen. “Je zou een terugspeelbal op de keeper kunnen verbieden. Of een verbod kunnen invoeren op het terugspelen van de bal naar de eigen helft.”

Het opheffen van de buitenspelregel en het vergroten van het doel ziet Beenhakker ook niet zitten. “Dat zijn maatregelen die verdedigend voetbal in de hand werken. Zonder buitenspelval ga je natuurlijk niet als een stel idioten aanvallen. En met een groter doel probeer je ook alleen maar treffers te voorkomen. Maar we zullen moeten leren leven met deze maatregelen. We kunnen alleen zorgen dat de straffen binnen de perken blijven.”

Beenhakker wordt in zijn opvattingen ook gesteund door de spelersvakbond VVCS. Vanuit Italië krijgt hij bijval van Ruud Gullit. De aanvoerder van het Nederlands elftal: “Ook in de Serie A hebben de strengere regels voor veel ergernis gezorgd. Te pas en te onpas staan er ploegen met negen of tien man in het veld. Dat werkt competitievervalsing in de hand. Bovendien komt de scheidsrechter tijdens de wedstrijd in het middelpunt te staan. En dat mag niet.”

Het opheffen van de buitenspelregel, waarmee op het WK voor junioren is geëxperimenteerd, vindt Gullit helemaal een lachertje. “Ik hoop dat ik niet meer voetbal als dat wordt ingevoerd. Het werkt de cattenaccio alleen maar in de hand. Bovendien is het voor een middenvelder dan niet meer te belopen. Je krijgt korfbalvoetbal, kegel de bal maar naar voren. Het wordt een drama om naar te kijken.”