Becks in finale WK turnen

INDIANAPOLIS, 12 sept. De zestienjarige Nederlandse turnster Elvira Becks heeft zich gisteravond in Indianapolis geplaatst voor de allroundfinale van de 36 beste turnsters van de wereld. Het is de eerste keer sinds 1985 dat Nederland een vertegenwoordigster in de allround finale van een wereldkampioenschap heeft. Destijds eindigde Therese Wilmink als 32ste.

Na de ochtendsessie, waarin Becks zich als beste van de 93 turnsters had bewezen, geloofde de nationale kampioene nauwelijks meer in haar kansen. Aftrek van zestiende punt door buiten de wedstrijdmat te gaan in de vloeroefening (eentiende) en een val bij de afsprong van de balk (een half punt) hadden haar positie danig verzwakt.

Het zijden draadje waaraan haar kans hing, brak niet. De Nijmeegse turnster, die dit jaar internationaal doorbrak, heeft haar plaats in de allroundfinale te danken aan de regel dat van ieder land hoogstens drie turnsters door mogen naar de finale en aan de zwakke prestaties van de Duitse turnsters. De Duitse formatie stond strak van de zenuwen en stapelde vooral op de brug en de balk fout op fout. Bij elke misser kon een hoger geklasseeerde Duitse worden weggestreept. Toen de Duitse kampioene Anke Schönfelder als laatste de balk voortijdig moest verlaten was de kwelling voor Becks, die individueel als 52ste de landenwedstrijd afsloot, voorbij.

“Ik had er in mijn hart stilletjes op gehoopt,” bekende de beste Nederlandse turnster. “Maar echt geloven deed ik er na mijn fouten niet meer in. Vrijdag ga ik er voluit tegen aan. Ik wil beter eindigen dan de 36ste plaats waarop ik nu sta.” In de allroundwedstrijd starten de turnsters op nul punten.