Andriessen wil voedselhulp aan Sovjet-Unie

MOSKOU, 12 SEPT. De Sovjet-regering wil van de EG 500 tot 600 miljoen ecu (1,2 tot 1,4 miljard gulden) om de winter door te komen.

Dit verzoek heeft EG-commissaris Frans Andriessen woensdag vernomen tijdens zijn bezoek aan Moskou. Het bedrag zal onder meer worden besteed aan voedselhulp, met name graan. Andriessen liet weten dat de EG het verzoek in overweging neemt.

De EG heeft de Sovjet-Unie al 900 miljoen gulden aan technische hulp toegezegd, 580 miljoen aan rechtstreekse hulp en 1,2 miljard aan kredietgaranties voor voedselaankopen, terwijl er voor volgend jaar 1,2 miljard is vrijgemaakt.

Na twee dagen gesprekken met Russische- en Sovjet-leiders in Moskou kan Andriessen nog niet zeggen met wie de EG in het vervolg te maken zal hebben, het centrum of de republieken. Hij is wel bereid projecten in afzonderlijke republieken te steunen.