Aanhoudend geweld in Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 12 SEPT. In de zwarte woonoorden van Johannesburg is het de afgelopen nacht voor de vierde opeenvolgende dag onrustig geweest. Volgens mededelingen van de Zuidafrikaanse politie kwamen ten minste 13 mensen om het leven bij een aantal aanslagen, vooral op reizigers. “Treinstations zijn "killing fields' geworden”, zei het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in een verklaring.

De politie zei niet te weten wat de aanleiding was voor het geweld, maar volstond ermee te zeggen dat zwarte mannen de acties uitvoerden. In het woonoord Tokoza drong een groep gewapende mannen een trein binnen en opende het vuur. Drie mensen vonden de dood.

Het geweld in de zwarte woonoorden laaide afgelopen zondag in alle hevigheid op, aan de vooravond van een nieuw vredesverdrag tussen de regering De Klerk, het ANC en de Inkatha-partij van chief Buthelezi, dat zaterdag moet worden getekend. (AP, Reuter)