VS boeken weer overschot betalingsbalans; Japans handelsoverschot stijgt met bijna 70 pct

TOKIO- WASHINGTON, 11 SEPT. Het Japanse handelsoverschot is in augustus met bijna 70 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand van 1990. De Verenigde Staten hebben voor het eerst in acht jaar twee kwartalen achter elkaar een overschot op hun betalingsbalans geboekt, dank zij de miljardensteun die ze ontvingen voor de Golfoorlog.

Het overschot op de handelsbalans van Japan steeg in augustus met 68 procent tot 5,76 miljard dollar, tegenover 3,42 miljard dollar in augustus vorig jaar.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Japanse ministerie van financiën. Het is de achtste achtereenvolgende maand met een stijging nadat er vorig jaar een neergaande lijn was.

De export van Japan nam met 10,4 procent toe van 22,43 miljard dollar tot 24,77 miljard dollar, terwijl de import onveranderd 19,01 miljard dollar bedroeg. Het Japanse handelsoverschot in augustus was wel kleiner dan de 6,67 miljard dollar in de voorgaande maand.

Het overschot met de Europese Gemeenschap steeg met 58 procent van 1,11 miljard dollar vorig jaar tot 1,79 miljard dollar dit jaar, vooral doordat de invoer uit de EG in augustus met liefst 18,1 procent daalde. Volgens Japanse economen komt dat doordat Japanse consumenten wegens de vermindering van de economische groei minder dure Europese auto's, kunstwerken en dure dranken kochten.

Japans handelsoverschot met Zuidoost-Azie steeg met 51,6 procent tot 2,38 miljard dollar, dank zij een groeiende export (+ 15,9 procent).

Het overschot in de handel met de Verenigde Staten steeg maar weinig, van 2,82 miljard dollar vorig jaar tot 2,99 miljard dollar dit jaar.

De Verenigde Staten boekten voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een overschot op de lopende rekening van hun betalingsbalans geboekt, en dat is in acht jaar niet voorgekomen. In de periode april tot juni bedroeg het overschot 2,97 miljard dollar, minder dan de 10,5 miljard dollar in het eerste kwartaal, maar wel een ontwikkeling die maakt dat het tekort op de lopende rekening van dse betalingsbalans van de VS dit jaar bijna verdwijnt.

Het overschot in beide kwartalen is geheel te danken aan de 55 miljard dollar aan steun die andere landen - Japan, Duitsland en Saoedi-Arabië voorop - de VS hebben toegezegd voor de Golfoorlog. Zonder die steun zouden de VS nog steeds een tekort hebben op hun betalingsbalans.

Zo hebben de VS nog steeds een groot handelstekort, zij het dat dit kleiner wordt, want in het tweede kwartaal bedroeg het handelstekort 15,2 miljard dollar, vijftien procent minder dan in het eerste kwartaal. De export van de VS steeg in het tweede kwartaal met 3,2 procent tot een record van 104,1 miljard dollar. De invoer nam met 0,3 procent toe tot 119,3 miljard dollar

Economen verwachten dat volgend jaar de Amerikaanse lopende rekening weer het vertrouwde beeld zal laten zien: een tekort van 80 à 90 miljard dollar. (AP, Reuter, UPI)