Vroegere dissident Lipski overleden.

Vroegere dissident Lipski overleden

WARSCHAU, 11 SEPT. In een ziekenhuis in Kraków is gisteren op 65-jarige leeftijd Jan Józef Lipski overleden, de leider van de Poolse Socialistische Partij en in de jaren zeventig en tachtig een van de meest prominente dissidenten van Polen.

Lipski, schrijver, essayist en historicus, was in 1976 een van de oprichters van het KOR, het Comité ter Verdediging van de Arbeiders, dat zich ten doel stelde arbeiders die na de onlusten in Radom en Ursus door de autoriteiten werden vervolgd, bij te staan.

Het KOR heeft in 1980 een belangrijke rol gespeeld bij de vorming van de vrije vakbond Solidariteit. Lipski, die zich vanaf het begin bij Solidariteit aansloot, bracht na de uitroeping van de staat van beleg in december 1981 twee jaar in de gevangenis door.

In 1987 was Lipski de drijvende kracht achter de heroprichting van de PPS, de Poolse Socialistische Partij, waarvan hij tot zijn dood voorzitter is gebleven. Hoewel de PPS slechts een geringe populariteit genoot - enerzijds doordat het woord socialisme in een kwade reuk was komen te staan, anderzijds door interne verdeeldheid - werd Lipski bij de halfvrije verkiezingen van juni 1989 wel in de Senaat gekozen. (AFP, Reuter)