Volmac wil met ingrijpende reorganisatie winstval stuiten

UTRECHT, 11 SEPT. Met een reorganisatieplan hoopt automatiseerder Volmac de winsterosie - waar het bedrijf al drie jaar mee kampt - een halt toe te roepen.

Volmac bestuursvoorzitter Dohmen zei vanochtend in een toelichting op de halfjaarcijfers dat zijn "Veertienpunten-plan' van Volmac-medewerkers ondernemers moet maken.

In de eerste helft van dit jaar daalde de winst tot 28,2 miljoen gulden, dat is 36 procent lager dan in de eerste helft van vorig jaar. De omzet steeg met 4,1 procent tot 299,3 miljoen gulden. Volmac deed geen uitspraken over het gehele jaar. Om het tij te keren zal Volmac zich terugtrekken uit de markt voor systeemsoftware, vorig jaar goed voor 11 procent van de omzet. De systeemhuizen van de Volmac Groep zullen worden afgestoten; hetzij door verkoop, hetzij door een management buy out. Eerder gingen al twee systeemhuizen van Volmac failliet: ICS en Adept.

Volmac had gehoopt dat de systeemmarkt - waar standaard softwarepakketten worden verkocht - goed zou aansluiten bij Volmacs expertise in zogenoemde maatsoftware, software speciaal gemaakt naar de behoeften van de klant. Die verwachting kwam niet uit.

De andere Volmac-bedrijven zullen ondergebracht worden in een nieuwe structuur en het Volmac-label gaan voeren. Zes Volmac-dochters die onder eigen naam actief zijn zullen worden samengevoegd met Volmac Nederland. Daaruit zullen dan nieuwe eenheden worden gevormd, die zich ieder op de automatisering in een bepaalde branche zullen toeleggen.

Deze marktgerichte afdelingen worden bijgestaan door 20 technische centra. Volmac zal na de operatie bestaan uit 28 afdelingen met eigen winstverantwoordelijkheid.

Op de beurs noteerde Volmac vanochtend 19,90 gulden, een stijging van 1,60 gulden ten opzichte van de slotkoers van gisteren.