Volmac en Bols presteren sterk op vriendelijke beurs

ROTTERDAM, 11 SEPT. Automatiseerder Volmac sprong vandaag met ruim acht procent koerswinst het meest in het oog op een vriendelijk maar slaapverwekkend stil Beursplein. Drankenfabrikant Bols trok aan door mooie cijfers. De grootste dalers zaten op het beruchte "strafbankje'.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,2 punt lager sloot op 92,2, noteerde om 13.00 uur 0,1 punt hoger. Het lagere slot op Wall Street, waar de Dow Jones index door de psychologisch belangrijke 3.000 punten grens heen zakte, had op de aandelenkoersen op het Beursplein vanmorgen geen drukkend effect. De weer iets hogere dollar en enkele meevallende halfjaarcijfers zorgden voor een licht optimistisch sentiment.

Automatiseerder Volmac, die gistermiddag een 36 procent lagere nettowinst over het eerste halfjaar meldde, werd tegen fors hogere prijzen uit de markt genomen. Beleggers hadden rekening gehouden met veel slechtere resultaten. Gunstiger vooruitzichten deed veel beleggers besluiten stukken op te nemen. Volmac (slot gisteren: plus 0,80 op 18,30 gulden) opende op 19,50 gulden. In de loop van de dag steeg de prijs verder tot een hoogste punt van 20,10 gulden om later weer terug te zakken naar 19,80 gulden.

Een van de bedrijven die fraaie halfjaarcijfers bekend maakte was drankenfabrikant Bols. De producent van vruchtensappen, sterke drank, aperatieven en wijnen meldde een stijging van de winst van 12 procent. “Dat was hoger dan de algemene verwachting”, zei een verheugde handelaar vanmorgen. De winst per aandeel ging met 5,5 procent omhoog.

Bols, waarvan de aandelen vorige maand zijn gesplitst in vijf voor één, noteerde aan het begin van de middag een vijf dubbeltjes hogere koers op 43,70 gulden.

Een andere drankenfabrikant die vandaag met cijfers kwam, was Grolsch. De brouwer uit Enschede meldde een winststijging over de eerste zes maanden van 6,1 procent. Op de beursvloer werden de resultaten als “aan de onderkant van de verwachting” ontvangen. “Al moet je bij Grolsch altijd naar het tweede halfjaar kijken”, zei een handelaar. De koers van de bierbrouwer, die gisteren onveranderd sloot op 180 gulden, daalde aanvankelijk enkele dubbeltjes maar noteerde aan het begin van de middag onveranderd.

Op het strafbankje van de beurs, waar gisteren de in financiële moeilijkheden verkerende automatiseerder Management Share naar toe werd gestuurd, is genoeg spreekstof. Vanmorgen kwam het bericht dat de commissarissen van Chamotte Unie en Bobel, de beursfondsen die eerder dit jaar op het beruchte bankje terecht kwamen, zijn opgestapt.

De koers van Chamotte Unie duikelde bijna tien procent van 1,60 gulden naar 1,45 gulden. In Bobel werd vanmorgen in het geheel niet gehandeld. De koers bleef staan op de slotkoers van gisteren op 1,50 gulden.

Management Share onderscheidde zich als nieuwkomer op de strafbank door een forse koersval. Gisteren viel Management Share, na de mededeling dat het computerfonds uit de officiële handel was genomen wegens een negatief vermogen, al ver terug. Omdat de commissaris voor de notering de handel in Management Share had doorgehaald, werd de handel in het in 1978 opgerichte softwarehuis gisteren op zes gulden gestart. Aan het eind van de dag was daar nog maar de helft van over. Vandaag brokkelde de koers verder af. Het aandeel verloor nog eens zestig cent en kwam op 2,40 gulden uit.

DOCdata, het noodlijdende uitvindersfonds uit Venlo dat deze zomer eveneens uit de officiële handel werd genomen, paste zich aan de dalende trend van de collega's op de strafbank aan. Gisteren verloor DOCdata al 1,30 gulden op 5,60 gulden, vanmorgen ging er nog eens een dubbeltje van de koers af.

In Uni-Invest mocht tot nader order niet worden gehandeld zonder dat de onderneming voldoende duidelijk maakte wat de reden hiervoor is. Wel is er vrijdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

NEW YORK Paniek over het herstel van de economie in de VS, gevoed door het uitblijven van een renteverlaging door de Fed - het stelsel van Amerikaanse banken - zorgde ervoor dat de Dow Jones index gisteren door de belangrijke 3.000 punten grens heen zakte. De beursbarometer sloot uiteindelijk 24,60 punten lager op 2.982,56 punten.

LONDEN De futures-markt trok de aandelenkoersen in Londen vandaag omhoog. Omzetten bleven echter beperkt. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 22,4 punten lager sloot op 2.630,8 punten, noteerde omstreeks het middaguur 4,5 punten hoger.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt openden vanmorgen verdeeld. Een iets sterkere financiële sector zorgde ervoor dat de prijzen rondom het slot van gisteren bleven hangen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 3,94 punten lager sloot op 1.629,12 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2,45 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio dreven vanmorgen zonder richting naar een verdeeld en iets hoger slot. Veel beleggers stelden zich nog terughoudend op in afwachting van de afwikkeling van futures-contracten aanstaande vrijdag. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 93,21 punten hoger op 22.504,79 punten.