Veel kritiek op Parijs om houding in EG

ROTTERDAM, 11 SEPT. In Oost- en West-Europa is ook gisteren met irritatie gereageerd op de starre opstelling van de EG in het overleg met Polen, Tsjechoslowakije en Hongarije. Vorige week sprongen handelsconcessies aan die landen af op bezwaren van vooral Frankrijk.

In Praag kreeg gisteren de Franse ambassadeur, Jean Gueguinou, van onderminister van buitenlandse zaken Zdenko Pirek te horen dat Praag “verbitterd en teleurgesteld” is over de houding van de Fransen. Tegen de Nederlandse zaakgelastigde in Praag zei Pirek dat de volgende ronde in het overleg “niet nuttig” is als Frankrijk zijn houding niet verandert. In tegenstelling tot Polen, dat zich voor de volgende ronde heeft teruggetrokken, ziet Tsjechoslowakije nog wel heil in verder overleg.

De Tsjechoslowaakse president Havel heeft zich gisteren eveneens teleurgesteld uitgelaten over de opstelling van de Fransen. De Hongaarse onderhandelaar Endre Juhasz noemde de ontwikkelingen “beangstigend” en het Poolse ministerie van buitenlandse zaken rekende voor dat het overleg is stukgelopen op de Franse weigering welgeteld vijfhonderd ton Oosteuropees rundvlees per jaar extra toe te laten, een hoeveelheid die op de Europese markt niet het minste verschil maakt.

Ook in het Westen is met verbazing gereageerd. Europees Commissaris Leon Brittan zei in het Europees Parlement in Straatsburg dat de mislukking van het overleg “de vraag wekt naar de bereidheid van de EG om Oost-Europa te helpen”. Brittan beschuldigde Frankrijk ervan “alleen maar aandacht te hebben voor zijn nationale belangen”. Socialisten in het Europees Parlement drongen aan op een speciale top over de economische betrekkingen met Oost-Europa. Bovendien willen ze dat EG-voorzitter Nederland verantwoording komt afleggen over het échec van eind vorige week.