Reclamespot tegen WAO geweigerd

ROTTERDAM, 11 SEPT. De Stichting Etherreclame (STER) en het commerciële tv-station RTL4 hebben een televisiespotje geweigerd waarin de FNV de maatregelen van het kabinet met de WAO en de Ziektewet afkeurt. Het spotje is volgens beide organisaties “te politiek” van aard.

In het spotje worden twee dossiers gemerkt "WAO' en "Ziektewet' met een breed armgebaar van tafel en in een prullemand geveegd met de toevoeging dat deze "onacceptabel' zijn. Volgens directeur P.S. Kenninck van de STER, die voor de publieke omroepen reclame verzorgt, geldt volgens de regels speciaal voor radio en televisie dat spotjes niet politiek of godsdienstig van aard mogen zijn. “Wij hebben niets tegen welke groepering dan ook”, zegt Kenninck. “De FNV mag zonder meer reclame maken op radio en tv om bijvoorbeeld meer leden te werven.”

RTL4 zendt het spotje niet uit omdat in de licentie die moedermaatschappij CLT van het commerciële station heeft verkregen van de Luxemburgse regering, expliciet zou staan vermeld dat de omroep zich "politiek neutraal' dient op te stellen. “Wij vonden dit spotje geen recht doen aan die bepaling”, aldus een woordvoerder van RTL4.