PvdA in Den Bosch steunt WAO-plannen

DEN HAAG, 11 SEPT. De PvdA-afdeling Den Bosch heeft zich begin deze week als eerste afdeling uitgesproken vóór de WAO-voorstellen van het kabinet en het voornemen om volgend jaar de uitkeringen los te koppelen van de loonontwikkeling.

Van de in totaal 39 PvdA-leden die de vergadering bezochten, steunden 35 de plannen van partijleider Kok.

Volgens de secretaris van de PvdA-afdeling Den Bosch, S.M. Einmahl, verliep de vergadering rustig. “Van emotionele taferelen zoals in Etten-Leur was bij ons geen sprake.” Einmahl heeft de indruk dat het PvdA-Kamerlid Van Zijl, die tijdens de afdelingsvergadering tekst en uitleg gaf, veel heeft bijgedragen aan de uiteindelijke stelingname van de afdeling. “Van Zijl had een goed verhaal. Zijn argumenten hebben ons overtuigd.”

Voor de afdelingsvergadering waren alle 288 leden uitgenodigd. Een opkomst van 39 leden is volgens Einmahl goed. Meestal zijn minder leden aanwezig op een afdelingsvergadering. Onder de aanwezigen waren ook enkele leden van het Bossche WAO-beraad. “Die waren vóór de vergadering tegen de WAO-plannen. Ze stemden ook tegen, maar ik had de indruk dat Van Zijl toch begrip bij hen had weten te kweken. Eigenlijk was er maar één echt felle tegenstander. Die man heb ik niet meer gehoord, nadat Van Zijl nog eens apart met hem had gesproken.”

De afdeling Den Bosch overweegt twee wethouders in plaats van twee "gewone' leden af te vaardigen naar het PvdA-congres van 28 september, in de hoop dat zij meer invloed kunnen uitoefenen op andere afgevaardigden. Volgens Einmahl beseft zijn afdeling dat het cruciaal is voor de partij. “Als Kok het vertrouwen niet krijgt, is de PvdA helemaal weg.”

De afgelopen weken heeft in de gewesten en afdelingen van de PvdA in het land kritiek op het WAO-Ziektewet besluit van het kabinet hoogtij gevierd. Mede naar aanleiding daarvan heeft partijleider Kok zijn politieke lot verbonden aan de uitkomst van het partijcongres. Op sommige partijvergaderingen werd Kok van "verraad' aan de sociaal-democratie beschuldigd.