Op de brede stadsweg waar je gemakkelijk kunt ...

Op de brede stadsweg waar je gemakkelijk kunt inhalen stonden de auto's uit beide richtingen stil. Niemand maakte aanstalten in te halen, de motoren waren afgezet.

Ganzenpas

Al spoedig werd de reden duidelijk. Een kudde van zo'n honderd ganzen stak langzaam maar zeker de weg over (de zogeheten Oostoever die in Amsterdam-West het Sloterpark in tweeën verdeelt).

Na enkele minuten kwam het einde in zicht: de motoren werden weer gestart. De laatste gans was aan zijn oversteek begonnen. Naarmate hij vorderde zag je hem steeds langzamer lopen. Bijna aan de overkant gekomen hield hij stil en keek om zich heen. De anderen keken met gestrekte halzen zijn richting uit. Hij leek iets in zijn blik te hebben van waarom-moet-ik-ook-weer-zo-nodig-oversteken. Was er eigenlijk wel een reden? Nee toch?

Toen hakte hij rigoureus de knoop door en keerde terug op zijn schreden. Het sein waarop ze allemaal hadden gewacht: je bent tenslotte kuddedier of je bent het niet.

En zo begon de hele meute aan de terugtocht. De motoren gingen weer uit. Gelaten zaten we ten tweede male te wachten. Toen we eindelijk verder konden zagen we een brede glimlach op het gezicht van de tegenliggers. Hadden we niet de mooiste smoes sinds tijden waarom we die middag te laat waren op de afspraak?

    • P. Hans Frankfurther