Minister Ritzen bezuinigt te veel op studiefinanciering

ROTTERDAM, 11 SEPT. Minister Ritzen (onderwijs) erkent dat de bezuinigingen bij studiefinanciering tot 1995 jaarlijks 150 miljoen gulden meer "opbrengen' dan hij het parlement eerder had gemeld.

Hij antwoordt dit op vragen uit de Tweede Kamer naar aanleiding van het bericht dat volgens de Informatiseringsbank in Groningen de minister veel meer bezuinigde dan hij van het kabinet moest doen.

Ritzen had berekend dat de beperking van het recht op de basisbeurs in het hoger onderwijs tot vijf jaar en door verlaging van de leeftijdsgrens tot 27 jaar tot 1995 geleidelijk aan 84 miljoen per jaar oplevert. De Informatiseringsbank had hem voorgerekend dat die opbrengst 335 miljoen per jaar zou zijn.

In zijn antwoord schrijft Ritzen dat de Informatiseringsbank geen rekening had gehouden met gedragsveranderingen van studenten die bijvoorbeeld door de verlaging van de leeftijdsgrens eerder gaan studeren. Maar nu de maatregelen per 1 augustus zijn ingevoerd is het mogelijk een "nacalculatie' te maken. Daaruit bleek dat de opbrengst 150 miljoen meer hoger is. Dat geld wil de minister gebruiken om gaten in zijn begroting te stoppen. Hij voelt er niets voor om dat extra geld te gebruiken om het lesgeld minder te verhogen of andere bezuinigingen op de studiefinanciering te verzachten.