Mariniers VS "in training' in F.-Guyana

WASHINGTON, 11 SEPT. De Amerikaanse militaire activiteiten in Frans-Guyana hebben niets te maken met plannen om in te grijpen in Suriname, maar met gezamenlijke Frans-Amerikaanse oerwoudtrainingen die al drie jaar aan de gang zijn. Dat zei een woordvoerder uit Camp Lejeune van de Amerikaanse mariniers.

Vorige week leidde de aankomst van een Amerikaans Hercules transportvliegtuig uit Fort Bragg (Fayetteville) tot speculatie dat een Amerikaans militair ingrijpen in Suriname op handen zou zijn. Het blijkt echter dat de landing deel uitmaakte van regelmatig herhaalde gezamenlijke legeroefeningen. Het vliegtuig moest een groepje Amerikaanse mariniers ophalen. Het Franse vreemdelingenlegioen traint al drie jaar eenheden van 28 tot 30 Amerikaanse mariniers in de Guyaanse jungle.

Volgens een verslag in het mariniersblad Camp Lejeune Globe van 2 november 1989 is het een zware training. “Het is ons doel om de Amerikaanse mariniers binnen drie weken te leren hoe ze moeten overleven, bewegen en vechten in de jungle”, verklaart de Franse luitenant van het vreemdelingenlegioen Nicolas Kotchine in de Globe. De mariniers leerden zonder voedsel te overleven en fictieve guerillakampen aan te vallen.