Kudde is te groot, schapen verwaarloosd

GOIRLE, 11 SEPT. In het natuurgebied Het Ooievaarsnest in Noord-Brabant heeft de politie gisteren een kudde van ongeveer duizend schapen in erbarmelijke toestand aangetroffen.

Bij de dieren werd onder meer de besmettelijke ziekte "rotkreupel' geconstateerd. Tevens was er sprake van een ernstige aantasting door maag- en darmworm en sommige dieren waren aangetast door myiasis, een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door een groene bromvlieg.

De politie die in samenwerking met de algemene inspectiedienst, de dierenbescherming en de rijksdienst voor de keuring van vlees en vee beziet hoeveel dieren moeten worden afgemaakt.

Het Ooievaarsnest, een gebied van 500 hectare op de grens met België, is eigendom van de stichting Het Noordbrabants Landschap. Deze stichting heeft 25 hectare verpacht aan een schapenhouder. A. Gijtenbeek, directeur van de stichting Het Noordbrabants Landschap, spreekt van een “uit de hand gelopen situatie”. De kudde zou voor één man te groot zijn geweest. De schapenhouder had slechts één medewerker in dienst die momenteel met vakantie is. De neiging om een te grote kudde te beheren wordt volgens Gijtenbeek in de hand gewerkt door de "ooi-premie'. Wie meer dan tien ooien heeft kan in aanmerking komen voor een subsidie.

Het warme weer heeft complicerend gewerkt, volgens Gijtenbeek. “Voor de bestrijding van rotkreupel (een aandoening aan de hoeven) moet je de dieren naar een ander weiland brengen. Maar door de droogte heeft de eigenaar geen vervangend gras kunnen vinden.” De hoge temperatuur van de afgelopen dagen is verantwoordelijk voor de snelle uitbreiding van de bromvlieg. Dit insekt legt haar eitjes in de vochtige wol van een schaap. Bij warm weer kunnen de larven binnen een paar uur uit de eitjes komen om zich vervolgens een weg in het levende weefsel te vreten.

Tegen de boer is proces verbaal opgemaakt wegens dierenmishandeling.