Grondwater in Groningen vervuild

GRONINGEN, 11 SEPT. Ongeveer 200 bewoners in de provincie Groningen die niet zijn aangesloten op het waterleidingnet worden in een brief van de GG en GD gewaarschuwd geen regen- en grondwater te gebruiken voor menselijke consumptie.

De woningen staan voornamelijk op het platteland. Volgens de GG en GD Groningen bevat het opgepompte grondwater te veel bestrijdingsmiddelen, bacteriën en nitraat. Het wordt sterk afgeraden het water voor flesvoeding voor baby's te gebruiken, omdat dit blauwzucht kan veroorzaken. Ook voor het drenken van koeien kan het grondwater riskant zijn. De GG en GD heeft de brief geschreven omdat uit een onderzoek in de provincie Drenthe bleek dat particuliere winningen niet voldoen aan de normen voor leidingwater. De GG en GD wil in overleg met de provincie de bewoners aansluiten op het leidingnet.