Gewiekte trouwzaal

Het was Ko Kuiper die ze over de streep trok, de sponsors. Of er soms een paar heipalen te geef waren voor de bouw van de molen in die zelfbewuste appendix van Amsterdam Nieuw-West, het oude dorp Sloten? Het werden ten slotte 57 betonnen palen. Ko Kuiper was het ook die een handelaar in bouwmaterialen, die juist jubileerde er van wist te overtuigen 144.000 bakstenen te schenken.

Ze hadden er in Sloten hartzeer van. Uit de omgeving verdween een poldermolen, de Riekermolen, die in Buitenveldert aan de Amstel weer werd opgebouwd. Dat was in 1956. En er kwam niets voor terug, tot Slotenaren zelf een dozijn jaar geleden ontdekten dat een molenromp in de Watergraafsmeer moest verdwijnen voor de voltooiing van de A10.

De molenromp zou worden gezet op een onderbouw met een trouwzaal. Helemaal nieuw was dat niet. In het Drentse Gasselternijeveen wordt al tal van jaren getrouwd in de molen De Juffer. Ko Kuiper en de zijnen togen met een zogezegd fraaie maquette en veel overtuigingskracht naar de stadsdeelraad Osdorp waaronder ook Sloten valt. Ze sleepten er een mooi contract uit, een zekerheid waarop men hypotheek kon krijgen. De bouw kon beginnen. Aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer, bij de brug naar Badhoevedorp.

In totaal is er twee miljoen in de bouw gaan zitten. De stichting waarvan Ko Kuiper, jarenlang voorzitter van de dorpsraad, voorzitter werd, kreeg alleen subsidie van de provincie. De gemeente schonk de grond maar int de onroerend-goedbelasting. Maar de molen staat er nu, maalvaardig en in staat de waterstand van het voormalig tuinbouwgebied mee te helpen beheersen. Er wordt al ijverig getrouwd. Zeventig echtparen gingen er de huwelijksband aan en lieten zich boven op de stelling fotograferen bij het wiekenkruis of het kruisrad. De molen is met ringleiding voor gehoorgestoorden en een lift voor gehandicapten toegankelijk - aanleiding voor prinses Juliana om vandaag voor het losgooien van de vang naar Sloten te komen. Ook aan de omgeving is gedacht: er staan al sculpturen van Nic Jonk als aanzet tot een beeldentuin.

Foto Maurice Boyer foto: Slotens Molen, aan de Ringvaart bij Badhoevedorp

    • Jaap Balk