Forse terugslag voor vredesproces in Angola

LISSABON, 11 SEPT. Het vredesproces in Angola heeft gisteren een ernstige terugslag te verduren gekregen. De pro-Westerse guerrillagroepering Unita verliet de bij het vredesverdrag van 30 mei gevormde gezamenlijke politiek-militaire commissie, die de beëindiging van de burgeroorlog in de Afrikaanse staat moet begeleiden.

In de commissie zitten vertegenwoordigers van de regering van Angola, van Unita, van Portugal als bemiddelaar, alsmede van de Verenigde Staten en van de Sovjet-Unie als garantiemogendheden. De leider van de Unita-delegatie in de commissie, generaal Salupeto Pena, verklaarde uit de commissie te stappen omdat de Angolese regeringspartij MPLA “niet bereid is zich naar letter en geest aan de overeenkomst van Lissabon (van 30 mei) te houden”. (DPA, ANP)