Eugène Lehner

Waarschijnlijk is Wenneke van Savenije in verwarring gebracht door een blunder van de New Grove-encyclopedie (NRC Handelsblad, 7 september).

In het Kolisch Quartett - legendarisch mede omdat Rudolf Kolisch (geb. 1906) linkshandig streek en dan ook aan de overkant zat van de voor de primarius gebruikelijke plaats - speelde Eugène Lehner (geb. 1906 in Bratislava) altviool, Felix Khuner de 2e viool en Benar Heifetz de cello. Het Kolisch Quartett speelde in de jaren dertig vrijwel jaarlijks in Nederland; in februari 1934 overigens met Selmer Kay als altviolist.

In het destijds zeer beroemde Léner Kwartet, gevormd in 1920, was de Hongaar Jenö Léner (geb. 1871 in Szabatka) de aanvoerder. Sandor Roth, Josef Smilovitch (zijn handtekening is moeilijk ontcijferbaar) en Josef Hartmann als cellist waren de andere leden. Het Léner Kwartet, ook een jaarlijks evenement in Nederland, gold tussen de beide Wereldoorlogen als de absolute top. Stylistisch doen zijn plaatopnamen overigens thans als sterker verouderd aan dan die van sommige andere voor-oorlogse strijkkwartetten. Van het Kolisch Quartett heb ik helaas nooit meer opnamen gevonden of zelfs maar gehoord.