Breukink wil naast arts een voedingsdeskundige

BREDA, 11 SEPT. Erik Breukink krijgt van zijn wielerploeg PDM vetorecht bij het aantrekken van een nieuwe medische staf. De renner vindt dat er naast een gekwalificeerde sportarts ook een voedingsdeskudige moet komen. Verder zal de formatie naar de Ronde van Frankrijk een eigen kok moeten meenemen.

Bovendien zal de kopman van het Nederlandse profwielerteam inspraak krijgen bij het contracteren van nieuwe renners. Die voorwaarden waren aanleiding voor de renner niet aan te sturen op ontbinding van zijn contract, dat nog een jaar loopt.

Breukink streek gisteren in het bijzijn van zijn vader de laatste plooien van het Tour-drama met zijn werkgever glad. Het twee uur durende gesprek diende met name om de enigszins vertroebelde vertrouwensband weer aan te halen, die was ontstaan na de gezondheidsproblemen waardoor de hele ploeg in de Ronde van Frankrijk de strijd moest staken. Breukink, wiens contract tevens werd bijgesteld, merkte op dat hij niet alleen voor zichzelf aan de tafel was gaan zitten, maar ook het ploegbelang in het achterhoofd had.

Voor Breukink is ploegleider Jan Gisbers de aangewezen man om volgend jaar bij de grote ronden de formatie als hoofdverantwoordelijke te begeleiden. “Werken met Jan zal wel lukken. Hij moet de eerste man blijven voor het grote werk. Hij is tenslotte de persoon met de meeste ervaring.” Zijn vader voegde er aan toe: “Iedereen moet zich voor de volle honderd procent inzetten. Het is duidelijk dat dat dit seizoen niet door iedereen is gebeurd, ook niet door Gisbers.”

Voor de opvolging van ploegarts Wim Sanders heeft Breukink een lijstje met zeven namen aan de leiding overgelegd. Zijn vader is van mening dat het beste prof. Wim Mosterd, hoogleraar sportgeneeskunde, kan worden geconsulteerd.