Zeven Griekse journalisten gaan de cel in

ATHENE, 10 SEPT. Een rechtbank in Athene heeft de hoofdredacteuren van zeven Griekse bladen veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf, omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de anti-terrorismewet die de publikatie van verklaringen van een guerrillagroepering verbiedt. De zeven hebben het recht tegen de uitspraak in beroep te gaan en ze kunnen de straf ook afkopen door het betalen van een boete, maar ze hebben besloten dat niet te doen, omdat ze van mening zijn dat de betrokken wet ongrondwettig is.

De wet, die in december door de conservatieve regering met een uiterst geringe meerderheid door het parlement werd geloodst, is de meest omstreden beperking van de vrijheid van meningsuiting sinds de militaire dictatuur van 1967 tot 1974.

“De geschiedenis heeft aangetoond dat de regering die zulke verboden instelt uiteindelijk de slag verliest”, zo motiveerde Seraphim Findanides, hoofdredacteur van het onafhankelijke Atheense dagblad Elephtherotipá, tegenover de rechtbank de houding van de zeven.

Findanides werd op 6 juni gearrresteerd nadat zijn krant een verklaring had gepubliceerd van de guerrillagroepering 17 November, waarin deze zich verantwoordelijk stelde voor een aantal raketaanvallen op kantoren van buitenlandse bedrijven in Griekenland. In afwachting van het proces werd Findanides vrijgelaten. De zes overige hoofdredacteuren hebben uit solidariteit met hun collega vervolgens het regeringsverbod ook naast zich neergelegd, omdat ook zij dit beschouwden als “onaanvaardbare daden van totalitarisme”.

Tijdens het proces getuigden tal van kenners van de Griekse constitutie dat ze de wet in strijd achtten met de grondwet. (Reuter)