Zestigers zeggen makers cirkels in velden te zijn

LONDEN, 10 SEPT. Twee vitale zestigers hebben gisteren onthuld dat zij de reusachtige cirkels en andere geometrische patronen in Engelse graanvelden hebben aangebracht die geleerden meer dan tien jaar lang voor raadsels hebben gesteld. Maar deskundigen die het verschijnsel jarenlang hebben onderzocht hechten nog geen geloof aan hun verklaringen.

De 62-jarige David Chorley en de 67-jarige Douglas Bower maakten gisteren in het blad Today bekend dat zij met planken, touw en een vreemduitziend instrument dat aan een honkbalknuppel was bevestigd de patronen in de velden hadden gemaakt. Het blad liet foto's van het tweetal zien terwijl de mannen bezig waren in Kent een cirkel in een graanveld te trekken. Volgens de krant is hiermee aangetoond dat het verschijnsel niet meer dan een grote grap is.

De "cirkelexperts' Patrick Delgado en Colin Andrews, die twee boeken over het verschijnsel hebben geschreven, zeiden na inspectie van de zojuist gemaakte cirkel dat deze slechts bewijst dat de eerdere patronen geen grap waren geweest. De twee grappenmakers zijn zelf onderdeel van een grap, aldus Delgado en Andrews.

Overigens had Delgado eerder tot verwarring aanleiding gegeven toen hij tegenover The Times erkende dat Chorley en Bower de wereld jarenlang voor het lapje hebben gehouden. De expert zei dit nadat hij een door het tweetal aangebrachte cirkel niet had herkend als door mensenhand gemaakt.

Vorig jaar augustus raakten Andrew en Delgado ook al in het nauw toen onder toeziend oog van camera's, nachtkijkers en geluidsapparatuur 's nachts beweging in een Zuidengels graanveld was waargenomen. De volgende morgen bleek dat de zes cirkels en drie strepen door mensen waren getrokken. Een vrijwilliger uit de omgeving van Andrews en Delgado sprak echter verrukt van “de mooiste en spectaculairste cirkels die we ooit hebben gezien”.

Naar de cirkels in de Britse velden is wetenschappelijk onderzoek verricht ter waarde van vele miljoenen guldens en over het verschijnsel is een reeks boeken verschenen die zeer grote oplages haalden. (Reuter)