Zeldzame vondst van honderden tekeningen; Onbekende collectie van Isaac Israels ontdekt

DEN HAAG, 10 SEPT. Een grote, onbekende collectie van vierhonderd tekeningen, pastels en aquarellen van de impressionistische schilder Isaac Israels (1865 - 1934) is ontdekt door de Haagse kunsthandelaar I. Bouwman. Hij heeft de verzameling opgespoord bij de erven van een Zwitserse verzamelaar. Het gaat volgens de kunsthistorica A. Wagner, Israels-expert, om een “belangrijke vondst, van veel spontane schetsen van Israels.” Bouwman zal een deel van de collectie tonen tijdens de 43ste Kunst- en Antiekbeurs in Delft, van 5 tot 13 oktober.

Niet bekend

Mevrouw Wagner acht het zeer waarschijnlijk dat de verzamelaar het werk rechtstreeks van Israels gekocht heeft. Zij noemt de ontdekking van kunsthistorisch belang omdat er zoveel spontane schetsen van Israels werk bij zitten, die vooral voor zijn manier van werken belangrijk zijn.

Isaac Israels was de zoon van de schilder Jozef Israels uit Den Haag. Hij werd opgeleid door zijn vader, en werd al op jonge leeftijd beroemd met het schilderij Vertrek der kolonialen (1883) dat op de Parijse Salon een eervolle vermelding kreeg. (Vader Jozef grapte over dergelijke militaire schilderstukken van Isaac tegen een Engelse vriend: “My Zon paints the Varriors going to the Var and I paint the Veeping Vidows.”)

Isaac, die in Amsterdam samenwerkte met G.H. Breitner, ontwikkelde een impressionistische schilderstijl, waarmee hij veel succes had. Bekend zijn ondermeer zijn impressies van ezeltje rijdende kinderen op het Scheveningse strand.

Kunsthandelaar Bouwman denkt tijdens de 43ste Kunst- en Antiekbeurs in Het Prinsenhof in Delft van 5 tot 13 oktober, de eerste werken uit de nu ontdekte Israels-collectie te kunnen tonen. De prijzen, vermoedt hij, zullen tussen de tien- en honderdduizend gulden liggen. Bouwman verwacht jaren bezig te zullen zijn met de catalogisering van de verzameling tekeningen en aquarellen.

De laatste jaren zijn de prijzen voor de werken van Isaac Israels enorm gestegen. “ Een werk dat een paar jaar geleden nog 75.000 gulden kostte, wordt nu al gauw verkocht voor een half miljoen," zegt Bouwman, die daarbij aantekent dat hij al die 'stratosferische kunstprijzen' voor schilderijen, die geen meesterwerken zijn, irreëel vindt.

Een andere Haagse kunsthandelaar, P. van Voorst van Beest biedt een schilderij van Isaac Israels, Dansende vrouwen in een caf'e voor een miljoen gulden te koop aan. Van Voort van Beest geeft bij een Isaac Israels-tentoonstelling die hij van 15 september tot 1 december houdt ook, een boek uit over de schilder.

    • Paul Steenhuis