Vrees voor onaangename verrassing; Lot van Nederlands volleybalteam ligt grotendeels in handen van Italië

HAMBURG, 10 SEPT. Na de 3-1 zege op Bulgarije kan het Nederlandse volleybalteam voor de halve finale van het Europees kampioenschap eigenlijk nog maar voor één onaangename verrassing komen te staan. En die zal dan van het in poule 2 oppermachtige Italië kunnen komen. Oranje laat zichzelf in Hamburg vast niet meer door Tsjechoslowakije (morgen) of Frankrijk (donderdag) verrassen. Maar de Italianen zouden het met de zekerheid van een plaats in de halve finale in hun laatste wedstrijd tegen Bulgarije, netjes gezegd, wat kalmer kunnen aandoen waardoor de Oosteuropeanen via een zege op de wereldkampioen alsnog de tweede plaats in de poule zouden grijpen, vóór Nederland dat dan alsnog naar de troostronde wordt verwezen.

De Nederlandse bondscoach Harrie Brokking zei na afloop van het duel tegen de Bulgaren dat hij een dergelijke theorie te ver vindt gaan. Toch ging hij wel even serieus op de mogelijkheid in. “Ik moet er niet aan denken dat het gebeurt”, bekende Brokking. “Ik zou niet weten wat ik dan zou moeten doen.” Italië en Bulgarije treffen elkaar in de allerlaatste wedstrijd in groep 2, donderdagavond in Hamburg. Brokking zal zeker op de tribune zitten. Hij weet ook dat het af en toe vreemd kan toegaan in de sport. “In het voetbal gebeurt zoiets weleens, geloof ik”, zei Brokking doelend op het "weggeven' van een wedstrijd.

Coach Julio Velesco, de Argentijn in Italiaanse dienst, zou donderdag kunnen besluiten om zijn basisspelers in het duel tegen de Bulgaren rust te gunnen. Hij heeft ook de hele voorronde van de World League met zijn tweede keuze gespeeld. Daar valt niets tegen in te brengen. En tegen het tweede team van de Azzurri zullen de kansen van Bulgarije, met vier in de Italiaanse competitie uitkomende spelers in de gelederen, stijgen. Tegen de A-ploeg zal men normaal gesproken volledig kansloos zijn.

Het is in ieder geval wel een feit dat Nederland en Italië op volleybalgebied geen vrienden zijn. Dat geldt zowel op het veld voor de spelers als erbuiten voor de coaches. Velasco heeft al meerdere malen gezegd het systeem dat in Nederland wordt gehanteerd te verfoeien. Het gegeven dat de spelers niet voor clubs uitkomen is volgens Velasco uitermate slecht voor het algemene peil van het volleybal. Daarom, vindt hij, moet Italië altijd voor Nederland eindigen in toernooien en kampioenschappen. “Maar”, sprak Brokking zichzelf bijna moed in. “ik denk juist dat de Italianen ons zondag in de finale in Berlijn graag nog eens willen tegenkomen om ons weer op onze bek te kunnen geven.” Italië won afgelopen zaterdag in de openingswedstrijd in Hamburg afgetekend met 3-0 van Brokkings team.

Aan de andere kant hebben de Italianen in juli tijdens het finaleweekeinde van de World League in het eigen Milaan gemerkt dat een ontketend Nederland het de kampioen van Europa en de wereld heel moeilijk kan maken. Oranje was toen één punt van de overwinning verwijderd. Bij het EK is Nederland overigens nog behoorlijk ver verwijderd van de vorm van Milaan. Daarvoor ging er ook tegen Bulgarije te veel mis. “Het zou”, sprak Brokking tot slot, “een blamage zijn als de wereld- en Europees kampioen tegen Bulgarije niet aan zijn sportieve plicht zou voldoen.”

Woorden van gelijke strekking gebruikten de Bulgaren gisteren na de wedstrijd tegen Nederland. Ze waren zeer ontevreden over de scheidsrechter, Herr Gerd Kluge uit Hamburg. Hij floot inderdaad af en toe warrig. De Bulgaren werden daar in de tweede set het slachtoffer van. Ze raakten na een paar dubieuze beslissingen helemaal van slag en Tomev kreeg zelfs de rode kaart toen hij uit woede arbiter Kluge aan zijn broekspijp trok. Bulgarije, dat de eerste set afgetekend met 15-7 had gewonnen, verloor ook met 15-8 nadat het 8-7 had gestaan.

Volgens Brokking had Nederland zelf in het begin van de derde set last gehad van de scheidsrechter. Zwerver zou uit pure frustatie over diens optreden twee keer in het net hebben geslagen en zodoende kwamen de Bulgaren van 0-5 tot 5-5 terug. “Het was de enige keer dat we nerveus werden”, constateerde Brokking. “Maar wij hielden verder ons hoofd koel.” Oranje, met een uitblinkende middenaanvaller Henk-Jan Held, maakte de wedstrijd met 15-7 en 15-10 af.

    • Hans Klippus