Verkoop van kinderboeken aanzienlijk gestegen

AMSTERDAM, 10 SEPT. De verkoop van kinderboeken is de laatste vier jaar aanzienlijk gestegen. De omzet steeg tussen 1987 en 1991 van 32 miljoen naar 45 miljoen gulden; een stijging van veertig procent. Het aantal verkochte kinderboeken steeg met twintig procent van 2,5 naar 3 miljoen exemplaren.

Het aantal kinderen dat lid is van een jeugdbibliotheek blijft stabiel.

Directeur H. Kraima van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte deze gegevens gisteren bekend tijdens de persconferentie over de 37ste kinderboekenweek die van 2 tot en met 12 oktober wordt gehouden. Het thema voor dit jaar is ,"Huizen in boeken' omdat het wonen in boeken veelal centraal staat. “Welk kind wil niet in Villa Kakelbont wonen? Wat is Pluk zonder zijn Petteflet? Het huis vormt in veel boeken de enscenering van een verhaal”, aldus Kraima.

Voor Thea Beckman was het thema aanleiding om het CPNB mee te delen dat ze de verkeerde voor zich hadden om het kinderboekenweekgeschenk te schrijven. “Ik, die altijd schrijf over zwerftochten.” Ze deed het toch. Het resultaat heet Het wonder van Frieswijck. Het boek slaat op het thema “als een tang op een varken”, aldus de schrijfster. “Het gaat over reizen. Het begint in een huis en aan het slot komen ze weer terug in dat huis. Iets anders kon ik er niet van maken.”

Het verhaal speelt zich af in de late middeleeuwen en gaat over een hond die wordt veroordeeld tot het maken van een bedevaart van Kampen naar Deventer.

Het tweede geschenk is Dikkie Dik gaat buiten spelen, van illustratrice Jet Boeke met tekst van Arthur van Norden. De kinderboekenweek wordt op 2 oktober officieel geopend in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

De kinderboekenweek wordt dit jaar niet meer gesponsord door de PTT, maar door Apple Computers in Zeist. Het bedrijf bracht met het oog op het thema een speciaal computerspel uit, “Ontdek een huis met 'n muis”. De Bedrijfstak Bouw werkte eveneens mee, onder andere door de vervaardiging van een bouwplaat, waardoor het CPNB hoopt ook kinderen te bereiken die door hun interesse voor bouwen nu in aanraking komen met boeken.

Illustratoren zijn dit jaar tijdens de kinderboekenweek nadrukkelijk aanwezig. In Slot Zeist wordt een overzichtstentoonstelling gehouden van de 15 mensen die tot nu toe het Gouden Penseel hebben gewonnen, waaronder de winnaar van dit jaar Peter Vos. De Gouden Griffel gaat dit jaar voor het eerst in de geschiedenis niet naar een auteur, maar naar twee samenstellers van de bloemlezing van kindergedichten “Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is”, Tine van Buul en Bianca Stigter.

Aan de Nederlandse kinderjury nam dit jaar het record aantal van 19.000 kinderen deel. De kinderen gaan dit jaar nog een keer stemmen over de vraag wie de Publieksprijs voor het Nederlandse boek moet krijgen. Dit jaar staat de verkiezing in het teken van kinder- en jeugdboeken. In totaal zijn er tien auteurs genomineerd.