Ursul de Geer moet RTL4 op zondag enige chic geven

De zondag is een notoir aparte dag op de Nederlandse televisie. Misschien komt het omdat de VPRO er sinds jaar en dag een oase vormt, waarschijnlijk ook omdat tot dusver zondagsreclame verboden was en er dus op die dag niet behoeft te worden gescoord ten behoeve van de adverteerders. Zelfs bij de pulpzender RTL4 heeft de zondag een iets andere snit dan de rest van de week - de doordeweekse modderschuit wordt versierd met een zondags vlaggetje.

Niet bekend

Het resultaat was zondagavond, bij de start van het nu door Joop van den Ende geproduceerde programma, tamelijk opmerkelijk. De als heer poserende presentator, die bij de NCRV zelden verder kwam dan wat gemoedelijke kout, sloot zijn RTL-debuut af met een - kennelijk door Oprah Winfrey geïnspireerde - ontmoeting met drie maitresses van getrouwde mannen. De vrouwen zaten er aanvankelijk met de beste bedoelingen bij, maar door het spervuur van vragen maakten ze allengs de indruk dat ze zich betrapt gingen voelen. Ze wilden duidelijk maken, dat stoken in een gelukkig huwelijk niet bestaat en dat die mannen pas tot een verhouding waren overgegaan toen hun huwelijk allang in het slop was geraakt. Eén van hen wist nog snel te zeggen dat schuld in zulke situaties een onbruikbaar woord is. Maar daar was het De Geer niet om te doen. Waren die mannen rijk? Zo, zo, en hoeveel cadeaus hadden ze al gekregen? Nee, zeg nou 's eerlijk, hoeveel geld waren al die cadeaus eigenlijk waard? Duizend gulden? Minder? Meer? En waren ze meteen de eerste avond al... hoe zou hij het zeggen, snaakse blik naar het goedlachse publiek... meteen al “de koffer ingedoken?”

De koffer in, hij zei hij echt! In één klap donderde de vroegere pretendent voor de herensociëteit omlaag naar het niveau van de vertegenwoordiger, die aan de bar van Van der Valk op de versiertoer is.

Overigens hielp dat die eerste avond nog niet echt. Nadat deel twee van Twin Peaks nog 1,5 miljoen kijkers had getrokken, halveerde het publiek zich toen De Geer begon. Hij haalde er 800.000 - terwijl Brandpunt, gelijktijdig op Nederland 1 uitgezonden, twee keer zoveel kijkers trok.

    • Henk van Gelder