Rusland maakt zich zorgen over ontwikkelingen Georgië

MOSKOU, 10 SEPT. De druk op de Georgische president Zviad Gamsachoerdia neemt toe. Prominente Russen beginnen zich nu ook te bemoeien met de groeiende politieke tegenstellimgen in de Kaukasische republiek. Gisteren heeft een drietal commissies uit het Russische parlement, waaronder de commissie voor de mensenrechten, het beleid van Gamsachoerdia veroordeeld. Op een protestdemonstratie in Tbilisi heeft Jelena Bonner, de weduwe van Andrej Sacharov, hem gisteren ronduit een “verrader” genoemd.

In hun verklaring onderstrepen de drie commissies van de Russische Opperste Sovjet dat naleving van de mensenrechten niet louter een “binnenlandse aangelegenheid” is, ook al zeggen ze de Georgische “soevereiniteit te respecteren”.

Op een betoging in Tbilisi verklaarde Jelena Bonner openlijk dat de “voormalige dissident Zviad Gamsachoerdia zijn volk niet voor het eerst bedrogen heeft. Ik heb dat niet van horen-zeggen. Ik ken uw president goed en ik vraag u of u hem op dit tragische moment nog wel kunt vertrouwen”.

Bonner refereerde daarmee aan de wijze waarop Gamsachoerdia bijna vijftien jaar geleden onder een politieke gevangenisstraf is uitgekomen. Hij heeft toen voor de televisie zelfkritiek geuit voor zijn nationalistische acties en werd vervolgens vrijgelaten. Naar eigen zeggen zou hij dat gedaan hebben in overleg met Merab Kostava, de toenmalige leider van de Georgische anti-communistische oppositie. Kostava zou gevangen blijven zitten en Gamsachoerdia zou buiten de gevangenis de dissidente beweging weer op poten proberen te zetten, is de verklaring die Gamsachoerdia voor dit gedrag steeds heeft gegeven. Die redenering is door zijn critici nooit serieus genomen.

Het oppositiefront tegen de regering van president Gamsachoerdia is gisteren bovendien weer verbreed. Ook de monarchistische partij vraag nu om het aftreden van de president, die enkele maanden geleden heeft laten doorschemeren dat hij "koning' van Georgië wil worden omdat zijn moeder in een droom een keer het signaal heeft gekregen dat de familie van monarchale komaf is.

Zelfs een paar voormalige medewerkers van Gamsachoerdia zijn inmiddels tot het andere kamp overgelopen. Voormalig premier Tengis Sigua, die ruim drie weken geleden aftrad, en de toen eveneens opgestapte minister van buitenlandse zaken Chosjtaria waren onlangs aanwezig bij de besprekingen die een delegatie uit het Amerikaanse Congres in Tbilisi voerde met Gia Tsantoeria, de voorzitter van de Nationaal Democratische Partij en thans ook de leider van de oppositie tegen Gamsachoerdia.